Tuesday, May 29, 2007

Toeloop naar vernieuwde MSK

Zaterdag 7.000 bezoekers, zondag 10.000 en maandag nog eens zoveel. Het openingsweekend van het hernieuwde Museum voor Schone Kunsten was een daverend succes. 'Daaruit blijkt dat veel Gentenaars het museum tijdens de renovatiewerken hebben gemist', zegt persverantwoordelijke Corinne Trop. 'Anderzijds waren er ook heel wat bezoekers van buiten Gent.'

Lees meer in Het Nieuwsblad

Tuesday, May 15, 2007

'Wij zijn de brengers van welvaart'

De Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen koos een nieuwe voorzitter, de opvolger van Peter Leyman: Jean-Paul Van Avermaet (39), afgevaardigd bestuurder bij Carestel. Hij wil het imago van ondernemers verbeteren. Jean-Paul Van Avermaet: 'Ik ben geboren in Gent en opgegroeid in het Meetjesland, maar voor mijn studie handelsingenieur ben ik uitgeweken naar Leuven. Jammer, want ik vind Gent met voorsprong de leukste stad van Vlaanderen. Ik hoop er ooit nog terug te keren.'

'Mijn professionele carrière ben ik begonnen in de catering en daar ben ik eigenlijk altijd gebleven. In 2005 ben ik dan CEO geworden bij Carestel. Nadat Carestel in 2006 is overgenomen door het Italiaanse Autogrill, is er voor mij tijd vrijgekomen. Zo ben ik voorzitter van het Ondernemersplatform Diversiteit en van Bemora, de belangenorganisatie van de restaurantketens. Nu is er dus mijn voorzitterschap van Voka. Dat is allemaal te combineren, ja. Er zijn 24 uren in een dag. Als ik daarvan zes uur kan slapen, is dat voldoende.'

Lees meer in Het Nieuwsblad

Derde bewonerskaart is echt uitgesloten

Open VLD-gemeenteraadslid Sami Souguir vroeg in een gemeenteraadscommissie of er geen derde bewonerskaart kon worden ingevoerd. Schepen van Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A) ziet dat niet zitten. Vandaag worden in Gent maximum twee bewonerskaarten per woning uitgereikt. Als een gezin meer wagens heeft en die op straat wil parkeren, moet het zoals iedereen daarvoor parkeergeld betalen.

'Versta me niet verkeerd. Ik pleit niet voor meer wagens in Gent en ook niet om iedereen automatisch die derde bewonerskaart te geven. Ik werd aangesproken door een gezin uit de Tentoonstellingslaan, waar sinds eind 2005 betalend avondparkeren geldt tot 1uur. Het was een proefproject. Straks wordt dat definitief en zal er moeten worden betaald tot middernacht. In dit geval gaat het om een gezin met twee volwassenen kinderen. Man en vrouw hebben een auto nodig voor hun werk. De twee kinderen die nog studeren, al dan niet gecombineerd met werk, hebben nog een derde auto. Voor die derde auto moeten zij nu betalen. Elke avond, zaterdag incluis, 2,5euro, anders riskeren ze een retributie van 20 euro. Zij hebben de pech precies daar te wonen. Woonden ze ergens buiten het stadscentrum, dan moesten ze niets betalen', zegt Souguir.

Lees meer in Het Volk

Monday, May 14, 2007

Studenten vinden Paul Simoens 'wijste' prof

Paul Simoens van de faculteit Diergeneeskunde is tot de 'wijste prof van de UGent 2007' verkozen. Simoens haalde het van Koenraad Verstraete (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) en Carl Devos (faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen). Met deze eerste editie had de Gentse Studentenraad de bedoeling om een UGent-professor in de bloemetjes te zetten die het afgelopen academiejaar uitblonk door onderwijskwaliteiten, maar ook investeerde in onderwijsvernieuwing of belangrijk was voor de uitstraling van de opleiding. 'We zoeken een fijne, coole mens, die de meerwaarde van goed onderwijs in de verf zet', zei GSR-voorzitter Stijn Baert.

Lees meer in Het Volk

Ex-Miss Joke zoekt nu zelf opvolgster

Zelf was ze Miss België in het magische millenniumjaar 2000 en goed zeven jaar later organiseert ze nu de Oost-Vlaamse preselecties van Miss België: Joke van de Velde. 26 is ze, en daarmee amper een paar jaar ouder dan de oudste finalistes. En Joke van de Velde is ook niet meteen het kolonelstype zoals Cécile Muller, maar toch bereikt ze altijd wel haar doel. Haar gezag over de meisjes haalt ze blijkbaar vooral uit haar minzaamheid. En uit ervaringen bij Miss Belgian Beauty en Miss België kent ze ondertussen het klappen van de zweep.

Haar deelnemers komen een beetje uit alle hoeken van de provincie: Deborah Sonneville uit Wetteren, Sofie Roelant uit Denderhoutem, Steffie Collier uit Sint-Niklaas, Sophie De Cock uit Vrasene, Jolien Vernaillen uit Denderleeuw, Kim Rowland uit Oostakker, Sylvie Schepers uit Temse, Yasmine Vanthuyne uit Kruishoutem, Shannah Lapaige uit Munkzwalm, Claire Westerlinck uit Zomergem, Elise Gryson uit Waasmunster, Valerie Van Heyghen uit Gent, Audrey Moors uit Erembodegem, Carolien Heymans uit Haaltert, Delphine Vermeersch uit Deinze, Charlotte Van de vijver uit Gent, Jade Van De Walle uit Aalter, Roxane Deneubourg uit Landegem, Nina De Rop uit Aalst en Annelies Van Gaeveren uit Hamme.

Lees meer in Het Volk

Monday, May 07, 2007

Werkzaamheden in Vogelhoek

Vogelhoek krijgt een pak werken te verduren. De voornaamste zijn de vervanging van de twee bruggen over de spoorweg aan de Zwaantjes- en de Merelbekestraat. Samen met de heraanleg van de Brusselsesteenweg zal dit de wijk zeer moeilijk bereikbaar maken.
De Zwaantjesbrug (aan de Zwaantjesstraat) wordt als eerste vervangen. Dat gebeurt normaal tussen januari en september 2008. De nieuwe brug wordt een voorgespannen exemplaar met een breedte van 7,20m en een hoogte van 7,5m. Tijdens de werken komt er geen noodbrug, zodat de verbinding Zwaantjesstraat-Varingswegel er al die tijd wordt onderbroken. De heraanleg van Merelbekebrug (aan de Merelbekestraat) is gepland van oktober 2008 tot november 2009. Om de bereikbaarheid van het Sint-Franciscusinstituut en de wijk te garanderen, komt er een noodbrug voor fietsers en voetgangers tussen Mellestraat en Kardinaal Mercierlaan.

Lees meer in Het Volk

Gouverneur prijst aanpak van beleidsploeg

Gouverneur Denys gaf bij het 36ste werkbezoek van zijn 'Ronde door Oost-Vlaanderen' aan dat het opmerkelijk is hoe kleine gemeenten inhoudelijk verrassend uit de hoek komen. 'Na een werkbezoek aan een stad zijn we dikwijls minder opgetogen dan na een bezoek aan kleinere gemeenten.' De gouverneur merkte op dat Zwalm duidelijk de ambitie heeft om een gemeente te zijn waar het zeer aangenaam en gezellig wonen is.

Lees meer in Het Volk

Thursday, May 03, 2007

De winter was lang en nat

Er klopt iets niet: we beleven de langste droogteperiode ooit, maar wie door de polders fietst, krijgt een heel ander beeld: de weiden stonden nog nooit zo mals en in de meeste sloten en veedrinkpoelen staat nog altijd behoorlijk wat water. Het is nu al meer dan een maand geleden dat er nog een druppel water viel, maar toch lijkt dat voorlopig weinig invloed te hebben op de natuur: weilanden zien er nog altijd fris groen uit en er staat zelfs nog water in de sloten en de drinkpoelen waar het vee zich komt laven. Ook het waterspaarbekken in Kluizen is nog altijd behoorlijk goed gevuld. 'We hebben een relatief natte winter achter de rug', zegt Kathleen De Schepper van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. 'Tot eind maart heeft het behoorlijk veel geregend. De gronden zaten verzadigd en de natuur heeft een flinke reserve kunnen aanleggen. Het spaarbekken van Kluizen zat bijvoorbeeld helemaal gevuld. Dat is een reserve van elf miljoen kubieke meter.'

Lees meer in Het Volk