Sunday, October 28, 2007

Gent is nog altijd ver vooruit

Doodsbedreigingen en woelige hoorzittingen waren zijn deel. Maar hij zette door en op 3november 1997 werd het Mobiliteitsplan ingevoerd. Sas van Rouveroij (Open VLD), de architect van het plan, is er nog altijd trots op.

Herinnert u zich 3 november 1997, D-day voor het Mobiliteitsplan? Sas van Rouveroij: "Als de dag van gisteren (lacht). Ik had er lang naar uitgekeken. Vanaf januari 1995 zijn we begonnen aan een mobiliteitsbeleid voor de binnenstad. Ik was toen al zes jaar schepen van Financiën geweest en wist dat, als je niet onmiddellijk begon, je je moest reppen om klaar te komen voor het einde van de legislatuur. Mobiliteit vergt bovendien veel inspraak en overleg. We hebben er tot 3 november elke dag aan gewerkt".

Lees meer in Het Volk

Monday, October 22, 2007

Renovatie dienstencentrum zorgt voor volksverhuizing

Komend voorjaar starten grootse renovatiewerken aan de feestzaal en de dienstgebouwen aan het Ledebergplein. Enkele verenigingen moeten twee jaar hun activiteiten elders organiseren. Het gebouw dateert van de vorige eeuwwisseling. Oorspronkelijk waren het vier woningen, die men tot één complex heeft omgebouwd met dienstenunits op het gelijkvloers en een feestzaal op de eerste verdieping. De achterliggende gebouwen worden afgebroken en de politieloketten en de dienst Bevolking verhuizen na de renovatie naar de straatkant. De inkomhal met monumentale trap, de trouwzaal (vroegere gemeenteraadzaal) en het vredegerecht blijven bewaard.

Lees meer in Het Volk

Wednesday, October 17, 2007

Iedereen op het net

Op vijf plaatsen in de stad kan voortaan gratis gebruikgemaakt worden van internetcomputers. Deze zogenaamde 'Digidots' richten zich specifiek naar hulpbehoevenden zonder computer. De schepenen Mathias De Clercq (Open VLD, voor Economie, Jeugd, Werk en Middenstand) en Fatma Pehlivan (SP.A, voor Informatica en Administratieve Vereenvoudiging) openden de eerste Digidots. Bedoeling van het project is in de eerste plaats de drempel voor de computer sterk te verlagen. 'Tal van mensen hebben geen toegang tot de nieuwe informatietechnologieën en vinden hun weg naar het professionele opleidings- en vormingsaanbod niet', zegt Digidots-man Geert Deruyck. 'We merken dat de nood toch zeer hoog is en de digitale kloof zeer groot blijft. Door deze Digidots willen we hen nu begeleiden om bijvoorbeeld ook via het internet op zoek te gaan naar werk.'

Lees meer in Het Volk

Sunday, October 14, 2007

Begrotingsbesprekingen dreigen hard te worden

Vanaf maandag beginnen de begrotingsdiscussies. De dertien departementen van Stad Gent hebben heel gedetailleerd hun huiswerk gemaakt en willen 500 werknemers meer in dienst nemen. Schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD): 'In het kader van de zogeheten strategische oefening zijn we al bijna een jaar bezig om onze visie en missie tegen 2020 vast te leggen. We werken nu met een technische begroting, zodat we in 2008 kunnen voortwerken, maar na deze discussies moeten ook onze beleidskeuzes daarin verwerkt zijn.'

Lees meer in Het Volk

Saturday, October 13, 2007

Stad koopt bosje

De stad Gent wil het Roelandpark - het zogenaamde 'hamburgerbosje' - in Mariakerke aankopen van de privé-eigenaars. De plannen om er een bebouwing toe te laten worden al opgeborgen. Het ging snel deze keer met de plannen voor het hamburgerbosje, gelegen tussen de Groenestaakstraat, de Brugsevaart en Mariakerkebrug. Eerst gaf de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening een negatief advies. Vervolgens kwam er protest van enkele milieuverenigingen en op een hoorzitting bleek niemand van de aanwezigen voor bebouwing te zijn. Eerder hadden zowel schepen van Ruimtelijke Ordening Karin Temmerman (SP.A), als schepen van Milieu Tom Balthazar (SP.A) laten weten dat de stad geen geld had om het bos aan te kopen, 'omdat er andere prioriteiten waren'. Met een ruimtelijk uitvoeringsplan wilde het stadsbestuur het mogelijk maken dat er een minimale bebouwing zou komen van ongeveer 600 van de 8.275m2.

Lees meer in Het Volk

Tuesday, October 09, 2007

Studenten pakken 'eigen' overlast aan.

De Gentse studenten en studentenverenigingen willen af van hun reputatie van zuiplappen en feestbeesten. 'Wij lijken in niks meer op de karikatuur die nog al te vaak van ons wordt gemaakt', zei voorzitter Thijs Verbeurgt van het FaculteitenKonvent gisteren. De studentenverenigingen ondertekenden meteen ook hun nieuwe, verstrengde doopreglement, dat bepaalt dat het gedaan is met dronken gelal op straat, onoirbaire zaken met levende dieren of slachtafval of naaktloperij. 'Meer dan dat dit zomaar beperkingen zijn, zal dit de studentenverenigingen aanzetten tot meer creativiteit', zei vicerector Luc Moens.

Lees meer in Het Volk

Monday, October 08, 2007

Nu wordt het menens

Precies een jaar na haar onverwacht ruime verkiezingsoverwinning, lijkt de Gentse bestuursploeg nog altijd wat ingedommeld. In plaats van een vliegende start te nemen, gedroeg de ploeg zich als een bestuur van lopende zaken. Maar vanaf deze maand is de speeltijd uit. 8 oktober 2006, vandaag precies een jaar geleden. Open VLD en vooral het kartel SP.A-Spirit triomfeerden: in plaats van met de hakken over de sloot wél of niet te kunnen doorgaan, groeide de bestuursmeerderheid nog aan. Het kon niet op. De federale premier en vice-premier samen in de gemeenteraad, een burgemeester met een monsterscore, een beloftevolle nieuweling als Mathias De Clercq, een ambitieus bestuursakkoord dat na een week al rond was...

Lees meer in Het Volk

Saturday, October 06, 2007

Larf! zet iedereen een neus

Alle Gentse standbeelden werden gisterochtend wakker met een groene neus. Een ludieke actie van jeugdtheaterhuis Larf! Met die actie wil het huis alle curieuzeneuzen dit weekend naar Larf! lokken om hen er in het rijke theateraanbod te laten neuzen. Larf! is een jeugdtheaterhuis met een neus voor theater met en voor snotneuzen. 'Dit weekend wordt eigenlijk het startsein gegeven van ons nieuw theaterseizoen', legt Inge Goddijn, artistiek Leider van Larf!, het doel van de ludieke actie uit. 'Tijdens dit weekend krijgt het publiek een overzicht van wat we het voorbije seizoen allemaal hebben uitgespookt, het neusje van de zalm zeg maar.'

Lees meer in Het Volk

Tuesday, October 02, 2007

Bouw Stam is begonnen

De werken aan de nieuwe inkompartij voor het Stam, het Stadsmuseum, zijn begonnen. Het beeld van Jan Palfijn verhuist tijdelijk voor de bouwplaats. Tegen het voorjaar van 2009 moet het Stam klaar zijn. Maar het Stam zal niet alleen gehuisvest zijn in de nieuwbouw. Het neemt ook de veertiende-eeuwse abdij en het zeventiende-eeuwse klooster in, alsook het poortgebouw van het vroegere Bijlokemuseum. In die oudere gebouwen zijn de verbouwingswerken al volop aan de gang. Diverse zalen worden in hun originele vorm gerestaureerd.

Lees meer in Het Volk