Wednesday, September 30, 2009

Nieuw fietspad loopt dood

Een schitterend nieuw fietspad is het, daar tussen de Forelstraat en de Dendermondsesteenweg. Ver weg van alle autoverkeer is het de ideale route om als fietser het drukke Dampoortkruispunt te ontwijken. Er is een klein probleem: elke avond om 19.15 uur wordt het fietspad met een hek afgesloten.
Het nieuwe fietspad loopt van de Forelstraat, tussen het Bijgaardenpark en de spoorwegberm, naar de parking van het winkelcentrum aan de Dendermondsesteenweg. Sinds enkele maanden sluit de eigenaar van dat winkelcentrum elke avond en op zondag zijn parking af, onder meer om sluikstorten te voorkomen.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Monday, September 28, 2009

De kostprijs van de regularisatie

'De wereld een dorp. Onze stad wordt almaar kleurrijker en de instroom van allochtonen is zeker nog niet stilgevallen. We leven in een wereld van vrij verkeer van goederen en kapitaal. Mensen vallen daar niet buiten. Bovendien zijn we nog altijd immens veel rijker dan velen in het oosten of het zuiden. Dat de meerderheid economische vluchtelingen zijn die gewoon een beter leven najagen, is geen geheim.
Het is een gek gezicht dezer dagen, daar achter het administratief centrum op het Zuid. Dranghekken, een smal lang tentje en een chaletje van de kerstmarkt. Het lijkt wel een toegangssleuf voor een of ander festival, maar voor velen kan het de poort naar een ander leven zijn. Stad Gent en de dienst Burgerzaken waren er klaar voor. Dat lukt voorlopig goed, de overrompeling bleef uit.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site

Monday, September 21, 2009

Vijf postwagens uitgebrand aan postkantoor Mariakerke

Op de parking van het postkantoor in de Gentse deelgemeente Mariakerke zijn in de nacht van zondag op maandag vijf postwagens uitgebrand. De brand is aangestoken, stelde een deskundige van het parket van Gent vast. De brand brak uit aan het postkantoor aan de Alphonse Claeys-Bouüaertlaan in Mariakerke. Een buurtbewoner hoorde rond 3.20 uur een doffe knal en zag dat de wagens in lichterlaaie stonden. Hij verwittigde de brandweer en andere buurtbewoners. Vijf postwagens brandden volledig uit en een zesde wagen raakte licht beschadigd. Het postgebouw liep rook- en waterschade op en door de hitte barstte een ruit van het kantoor.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Studenten sturen mee onze stad

De forse groei van het aantal studenten in Gent verloopt niet zonder horten of stoten. Een tekort aan kamers, lawaai- en vuilnisoverlast, buurten die helemaal van karakter veranderen. Soms lijkt het wel of hun komst vooral negatieve effecten heeft en het beleid maar wat achterna holt, zo vlug groeit dat studentenleger. Woensdag is het studentenkickoff, vanaf dan zal het jonge volkje de Gentse straten weer kleuren.
De studenten veranderen, zonder dat ze het zelf sturen, ook het uitzicht van onze stad. In korte tijd zijn er vijf opmerkelijke gebouwen bijgekomen om ze op te vangen. Kaho Sint-Lieven was de eerste met een nieuw gebouw aan het Rabot. Op campus Schoonmeersen opende het hypermoderne 'Gebouw D', waarbij het principe van ontmoeting centraal staat. Binnenkort is het de beurt aan het nieuwe gebouw van de Arteveldehogeschool op de Kantienberg, dat Gent zal verrijken met een nieuwe, zij het bescheiden toren. Even later zwaaien de deuren open van Ufo, het nieuwe universiteitsauditorium in de Sint-Pietersnieuwstraat. Ten slotte is het nieuwe hogeschoolgebouw op de Bijlokesite de afwerking nabij. Een hedendaags gebouw midden in een neogotische omgeving. Daarover zullen de smaken verschillen, maar niemand zal betwisten dat de architecten van deze complexen goed hebben nagedacht over de rol van die gebouwen.


Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Friday, September 18, 2009

Kubus steunt brandwondenpatiënten

Kunstig Gavere gaf de start van het project 'Mijn zachtste huid, over leven met brandwonden' van de Belgische Brandwondenstichting, met het maken van een 'Kunstkubus'. Zeventien Gaverse kunstenaars werkten mee aan het maken van een kunstkubus, die tot 18 april 2010 door Vlaanderen toert ten voordele van het project 'Mijn zachtste huid'.

Het gemeentebestuur, de culturele raad van Gavere en het brandwondencentrum UZ Gent ondersteunen de actie. De Kunstkubus reist mee van Gent, over Mol, Antwerpen, Leuven, Brugge en Hasselt. Burgemeester Hugo Leroy: 'Ik ben verrast over het werk dat Kunstig Gavere afleverde en vind dit een fantastisch initiatief om de Brandwonden Stichting te steunen. Meegenomen is dat ons Prinsdom zo meetoert.'

Lees meer in Het Nieuwsblad

Monday, September 07, 2009

De dynastie De Clercq

Fietspunt 16Hij schreeuwt zijn liefde voor Gent uit met een rollende R, hij getuigt van eenzelfde 'voluntarisme' als zijn grote voorbeeld Guy Verhofstadt, hij noemt zich 'volksliberaal' en heeft een familienaam als een klok. Mathias De Clercq is de nieuwe hoop van de Gentse Open VLD. Amper 27 en na nog geen drie jaar schepen is hij de nieuwe sterke man. In 2012 wordt hij lijsttrekker. Zijn grootvader Willy De Clercq was decennia lang het liberale boegbeeld in Gent. Niemand kon om hem heen. Hij was het die Guy Verhofstadt tot zijn poulain bombardeerde. Verhofstadt verdwijnt wel uit de Gentse gemeenteraad - waar hij geen potten brak en veel boeken las - maar zijn macht blijft groot, ook in Gent. De Open VLD in Gent trappelde in 2006 met elf zetels ter plaatse, terwijl SP.A-Spirit naar 17 zetels groeide. Ook in juni met de Vlaamse verkiezingen deed de Open VLD het in Gent niet goed.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, September 05, 2009

Talissa is de nieuwe Buffalo Babe

De 17-jarige Talisa De Saedeleer uit Zottegem is vrijdagnacht tijdens de Ledebergse Feesten verkozen tot Buffalo Babe. Talisa heeft die overwinning alleen aan zichzelf te danken, en zeker aan haar acts die duidelijk het meest Buffalo-gericht waren.

Toen we haar na afloop kort interviewden, zei ze meteen: 'Mijn grote droom is...' en toen dachten we dat we haar zin zelf konden afmaken: Miss België worden of iets in de media doen. Maar dat was fout gedacht. Talisa vervolgde met 'bij AA Gent werken' Op het secretariaat, of in het nieuw stadion, eender wat, maar ik zou graag op AA Gent werken.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site

Tuesday, September 01, 2009

Bedelstaf dreigt voor politiechef

Het ziet er niet goed uit voor de geschorste Gentse korpschef Peter De Wolf. De minister van Binnenlandse Zaken vraagt zijn ontslag uit de politie. Zijn twee medeplichtigen in de doofpotoperatie, Sonia Corryn en Olivier Speeckaert, mogen blijven maar worden geraakt in hun portemonnee. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft niet gewacht tot het hof van beroep een uitspraak gedaan heeft over de valsheid in geschrifte en het vluchtmisdrijf waarvoor Peter De Wolf in eerste aanleg reeds veroordeeld werd tot een jaar celstraf met uitstel.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel in het Laatste Nieuws
Lees ook het artikel op deze site