Friday, January 29, 2010

Stad viert oudste vrouw van Gent

Ludovica Van Damme (107) is de oudste vrouw van Gent en werd gisteren door de stad in de bloemetjes gezet. Ludovica is geboren in Gent en ging naar de lagere school in Sint-Amandsberg. Op 16 juli 1927 huwde zij met Petrus Verheecke die in 1991 overleed. Tot ze huwde werkte Ludovica in de fabriek 'Vooruit-Textiel'. Na haar huwelijk verzorgde ze het huishouden en deed ze handwerk in haar vrije tijd. Ludovica woont sinds 2005 in het Rust en Verzorgingstehuis 'Ter Hovingen' in Gentbrugge. Ze is een heel trotse en verzorgde dame. Ze houdt ervan om mooi gekleed te gaan. Rekening houdend met haar leeftijd is Ludovica in heel goede gezondheid.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Thursday, January 28, 2010

We willen vooral verhalen met bezieling

Nog tot 1 februari kunnen ondernemers zich inschrijven op de website www.degentseondernemer.be om op die manier mee te dingen naar de titel van 'Dé Gentse Ondernemer van het Jaar'. 'We zoeken in vier categorieën een ambassadeur, een rolmodel, die inspirerend kan werken voor anderen', zegt schepen Mathias De Clercq.
In tegenstelling tot andere wedstrijden in de bedrijfssector, waar omzet, winstmarges en snelle groei vaak doorslaggevende argumenten zijn om in de prijzen te vallen, gaat het er bij Dé Gentse Ondernemer ietwat anders aan toe.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Monday, January 25, 2010

Volvo Trucks werft aan in crisistijd

Volvo Trucks verraste gisteren met de aankondiging dat het bedrijf 140 mensen extra wil aanwerven. Nochtans moeten de 1.850 werknemers er geregeld tijdelijk werkloos thuisblijven. 'De voorbije jaren was het altijd voor slecht nieuws dat ik naar een spoedondernemingsraad moest komen bij Volvo Trucks, maar nu wist ik dat het er goed uit zag', zegt vakbondsafgevaardigde Patrick Lenoir (ACV). Hij en zijn collega's kregen gisteren te horen dat er op korte termijn 140 banen bij komen in Oostakker. 'We gaan voortaan voor alle vrachtwagens die we maken de cabines ook zelf aankleden', zegt hij. 'Tot nog toe gebeurde dat voor een deel in Zweden.'

Volvo Trucks-woordvoerster Vera Bostijn bevestigt het plan om ook de cabine-afdeling uit te bouwen. 'Nu kan die maximaal 76 cabines produceren per dag. We willen ervoor zorgen dat we ook in die afdeling 128 cabines kunnen bouwen, zodat de capaciteit op het niveau komt van de rest van de vrachtwagenfabriek.'
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Werk het hier gewoon af

De juridische touwtrekkerij rond de Londenstraat en de Voorhavenlaan op de Muide duurt voort: een nieuwe procedure bij de provincie voorkwam in extremis dat de heraanleg deels werd hervat. Veel buurtbewoners zijn het beu: 'Werk het hier gewoon af, het kan ons niet meer schelen hoe.' Plassen, putten, modder,... Bijna twee jaar nadat de heraanleg van de Voorhavenlaan en Londenstraat van start ging, ligt de buurt er stilaan bij als een Roemeens boerendorp. De werken zijn dan ook het voorwerp van een juridische soap zonder weerga. De stad Gent wil -op vraag van een deel van de buurt- de straten grotendeels heraanleggen in asfalt, een andere groep buurtbewoners is het daar niet mee eens en wil er kasseien zien. Die groep kreeg gelijk bij de Raad van State, omdat er daar een beschermd stadszicht is.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site

Saturday, January 23, 2010

Gentse Roma pendelen tussen pest en cholera

Met de arrestaties van maandag lijken de Roemeense Roma in het Gentse sloppenwijkje hun sowieso al beperkte krediet helemaal kwijt. 'Zie je wel', luidt het her en der. Redacteur Jan Desloover van onze zusterkrant De Standaard ging kijken in Oravita, waar de meeste Gentse gettobewoners vorig jaar vertrokken. Het Roma-probleem blijkt in dit geval niet los te koppelen van het 'Roemenië-probleem'. Klik door en lees zijn relaas.

Vijfhonderd euro wil hij ineens. Geen optie, maak ik duidelijk. 'Met jullie meegaan betekent dat ik vijf dagen niet kan bedelen', klinkt het aan de andere kant van de lijn. Daniël woont sinds augustus in het sloppenwijkje aan het Rabot, samen met zijn vrouw. Volgens de Gentse vrijwilligers halen zij en de andere gettobewoners dagelijks gemiddeld tien euro op. Ik gooi het hem voor de voeten, maar er is geen lievemoederen aan. En waarom wou hij enkele dagen geleden geen geld, en nu plots wel? Geen antwoord.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Stormloop op Gentse gratis 'adoptiekippen'

In plaats van de 'zwerfkippen' te laten inslapen die worden gevangen in de stadsparken, besliste de stad Gent de beestjes dit jaar gratis weg te geven. De eerste weggeefdag, gisteren, leidde alvast tot een kleine stormloop: voor de negentig kippen kwamen meer dan honderd mensen opdagen.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Monday, January 18, 2010

Het miskende Citadelpark

Het gaat niet goed met het Citadelpark. Jarenlange verwaarlozing heeft dat park zowat uit het geheugen van de Gentenaars gewist. Je gaat ofwel naar het Smak of het Museum voor Schone Kunsten (MSK), naar het ICC of naar 't Kuipke, maar wie spreekt er nog over het Citadelpark? Tenzij om grapjes te maken over mannen die elkaar oppikken.
Onlangs stortte een deel van het dak van hal zes in. Een hal die al lang moest afgebroken zijn, zo was overeengekomen toen het Smak werd gebouwd. Niemand bij het stadsbestuur weet goed wat er met die gebouwen en het park moet gebeuren. Het bestuursakkoord is vaag en spreekt van herwaardering van het park. Er wordt gekozen zowel voor de uitbouw van het ICC, 't Kuipke, de Floraliahal, het Smak en het MSK binnen een breder cultuurpark, waarbij de parkfunctie primeert. Dat moet allemaal binnen een masterplan passen.

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Thursday, January 14, 2010

Jeugdhuis en feestzaal in Drongen krijgen eindelijk zekerheid

‘Ik ben tevreden. We hebben eindelijk zekerheid gekregen voor onze feestzaal', zegt Ingrid Ginneberge van de salons Ter Beke in Drongen. Het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Vinderhoutse bossen: Leeuwenhof - De Campagne' maakt dat de onzekerheid over de zonevreemde gebouwen die er zich bevinden, wordt opgeheven.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) ligt in Drongen binnen de groenpool ‘Vinderhoutse bossen'. Het omvat twee deelgebieden, met name het kasteelpark Leeuwenhof en de kinderboerderij De Campagne, aan de Gijzelstraat.

Zij vormen elk een toegang tot de groenpool van de Vinderhoutse bossen, met gebouwen voor natuureducatie, kleine wandelcircuits, infoborden, fietsenherstelplaatsen en parkeerterreinen.
Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Monday, January 11, 2010

Nieuwjaarsrelletje tussen Antwerpen en Gent

't Stad trakteert. Met die slogan maakte de stad Antwerpen de voorbije dagen reclame in Gent om Gentenaars naar hun nieuwjaarsreceptie te lokken, nota bene op dezelfde dag en hetzelfde moment als de receptie van Gent. 'Niet gepast', vindt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A).

't Stad is van iedereen en dus ook van de Gentenaars, moeten ze in Antwerpen gedacht hebben. In enkele Gentse kranten en tijdschriften verschenen de voorbije dagen paginagrote advertenties voor de nieuwjaarsdrink van gisteren op de Grote Markt in Antwerpen. Verwarrend voor de Gentenaars, want zij waren al uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie op hun Sint-Baafsplein.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Thursday, January 07, 2010

Gents theatergezelschap oogst lof in New York

Het Gentse theatergezelschap 'Ontroerend Goed', dat in 2012 in Sydney een stuk mag spelen in opdracht van Cate Blanchett, speelt momenteel de Engelstalige versie van 'Pubers Bestaan Niet' in New York. De voorstelling werd al in verschillende landen geprezen en ook in de VS zijn de kritieken lovend. Zelfs 'The New York Times' besteedt aandacht aan het jongerengezelschap.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Tuesday, January 05, 2010

Ook bij Man Bijt Hond zagen ze dat de Korenmarkt glad lag

We signaleerden het eerder al: opgelet, spekglad. Dat hebben ze ook opgemerkt bij Man Bijt Hond, waar ze gisteren dit filmpje vertoonden. Medewerker Jan Vens signaleerde het ons via zijn website. Het blijft, hoe mooi verpakt ook, een beetje uitlachtelevisie natuurlijk. Lezers reageerden al ietwat verontwaardigd: beschaamd dat we Gentenaars zijn, klonk het in onze mailbox.
Lees meer (en bekijk het filmpje) in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Monday, January 04, 2010

Marleen Temmerman genomineerd voor Lifetime Achievement Award

De Gentse professor-gynaecologe Marleen Temmerman is genomineerd voor de Lifetime Achievement Award van The British Medical Journal. Samen met nog 9 andere werd de SP-A senator gekozen uit 117 genomineerden.

De Lifetime Achievement Award is één van de elf awards die het BMJ uitreikt en beloont iemand die gedurende zijn of haar leven en carrière een unieke en wezenlijke bijdrage heeft geleverd voor de verbetering van de gezondheidszorg, ofwel in een hospitaal, publieke gezondheid, gezondheidsbeleid, medische opleiding of research.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Friday, January 01, 2010

Vuurwerk dit keer wel de hoogte in

Niet minder dan achtduizend toeschouwers volgden het nieuwjaarsvuurwerk op Portus Ganda. Alles verliep volgens het boekje. Het was een klassiek vuurwerk dat hoog genoeg ging en de nodige kleuren, effecten, klappers en de onmisbare ‘bouquets' bevatte, zodat je ‘ah' en ‘oh' kon roepen.

Al enkele jaren rees de vraag waarom er in Gent bij de overgang van oud naar nieuw niets gebeurde. De stad was doods, op de plekken na waar stevig werd gefuifd. Daarom besloot het stadsbestuur eind 2008 een vuurwerk te organiseren op het water tussen Gras- en Korenlei. Maar het concept van dat artistieke vuurwerk werd om veiligheidsredenen lelijk afgeslankt zodat de meeste toeschouwers zich vooral de rook en het ‘lage' vuurwerk herinneren. Het stadsbestuur was uit op een revanche en besloot de kaart te trekken van een klassiek vuurwerk dat gewoon de hoogte in ging. Het was dan ook uitkijken of er voldoende volk zou opdagen op de nieuwe plek, voor het vuurwerk dat vanop de Sint-Baafssite, tussen het Poortgebouw en de Sint-Baafsabdij, werd afgeschoten. Maar het publiek stond in dichte drommen van de Joremaaie en de Sint-Jorisbrug tot aan het Van Eyckzwembad, op de Voorhoutkaai, de Visserij en de Lousbergskaai. Met ongeveer achtduizend waren ze, onder hen opvallend veel jongeren en ook allochtone Gentenaars. Vooraf ging hier en daar in de omgeving al wat vuurwerk de lucht in, maar tijdens het eigenlijke vuurwerk was er geen sprake van storend nevenvuurwerk. Bovendien controleerde de politie tassen en rugzakken.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Achtduizend toeschouwers voor nieuwjaarsvuurwerk op Portus Ganda

'Welkom op Portus Ganda, de geboorteplek van onze stad', zei Lieven Decaluwe, schepen van Feesten. Waarna het aftelmoment begon en om middernacht de eerste pijlen de lucht ingingen. Het vuurwerk op Portus Ganda werd gesmaakt. Het was een klassiek vuurwerk met de nodige kleuren, effecten, bouquets en felle klappers zodat je met open mond stond te kijken. Het ging ook hoog genoeg dit jaar zodat je van in de wijde omtrek alles goed kon volgen. Het vuurwerk, dat was opgedragen aan Frank De Winne, duurde 20 minuten. Ongeveer achtduizend toeschouwers volgden het spektakel.
Lees meer in Het Nieuwsblad en geniet van de foto's van Jan Vens.

Lees ook het artikel op deze site