Tuesday, March 30, 2010

Prinses Mathilde bezoekt Sint-Lievenspoort

Prinses Mathilde bracht deze voormiddag een uitgebreid bezoek aan de instelling Sint-Lievenspoort, in de gelijknamige straat; De Sint-Lievenspoort overkoepelt vijf afdelingen die allemaal bezig zijn met begeleiding van personen met gehoorproblemen; Mathilde werd er ontvangen door gouverneur Denys en eerste schepen Mathias De Clercq, die momenteel waarnemend burgemeester is.

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site

Saturday, March 27, 2010

Jules Deelder en Remco Campert onder saxbegeleiding

Gisteren werd Kunstencentrum Vooruit nog eens jazztempel van Gent. Het Jazz & Sounds festival is er voor twee dagen te gast. In verschillende zalen traden niet alleen jazzmuzikanten, maar ook een paar dichters op. Nachtburgemeester van Rotterdam, Jules Deelder deed dat in zijn gekende gedreven stijl, al was hij veel minder speedy dan we van hem gewend zijn. Remco Campert was iets bezadigder. Hij is dan ook al 80. Maar Campert schreef prachtige gedichten over jazz en over musici zoals Chet Baker, Eric Dolphy en Charlie Parker. Voor Baker had hij ook nog een prozastukje gemaakt na zijn fatale val uit een raam van een Amsterdams hotel. Baker kwam zowaar in de muzikantenhemel terecht.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Friday, March 26, 2010

Stad Gent bindt strijd aan tegen krakers

Vanaf deze zomer zullen er in Gent veel minder leegstaande huizen zijn. De stad Gent wil een contract afsluiten met een firma die voor tijdelijke bewoners moet zorgen. ‘Ik ben het beu dat die panden voortdurend gekraakt worden', zegt schepen Christophe Peeters (Open VLD).

Het zijn vooral de perikelen met de krakers van de pastorie in Mariakerke die Christophe Peeters in het verkeerde keelgat geschoten zijn. Eind augustus vorig jaar namen zes jongeren er hun intrek. Aanvankelijk leek het tot een akkoord te komen tussen de stad Gent, die eigenaar is van het gebouw, en de krakers, maar de gesprekken sprongen af. De stad probeert nu via de vrederechter een uitzettingsbevel te bemachtigen.

‘Dat is elke keer opnieuw een ingewikkelde procedure', zegt de schepen. ‘Bovendien is ze ook tijdrovend. Ondertussen zorgen de krakers in de buurt vaak voor overlast. Kraken is in onze stad een echt probleem aan het worden. Een gebouw moet maar even leegstaan of er duiken ongewenste bewoners op. Dat was niet alleen met de pastorie van Mariakerke het geval. We hebben het onlangs ook meegemaakt met huizen aan de Gasmeterlaan en aan de Hundelgemsesteenweg.'

Christophe Peeters wil er snel komaf mee maken. ‘Om te verhinderen dat leegstaande stadseigendommen nog gekraakt worden, moeten we er zelf voor zorgen dat ze bezet zijn. In afwachting van de afbraak of een nieuwe functie, kunnen we de panden tijdelijk gebruiken als noodwoningen of kunnen we er verenigingen in onderbrengen.'
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Wednesday, March 24, 2010

Bakvisjes De Oogappel verkennen stadhuis

Eerste schepen Mathias De Clercq (Open VLD) deed vanmorgen wat journalisten altijd moeten doen: ingewikkelde dingen heel eenvoudig uitleggen. Mathias deed dat voor de gelegeneheid in het bureau van de burgemeester, waar hij aan twee dozijn leerlingen van de leefschool De Oogappel uitleg gaf over het werk van de burgemeester en het stadsbestuur. Het had wel iets schattigs: in de leefschool De Oogappel aan de Bisdomkaai komt de term bakvisjes overeen voor wat in andere scholen het eerste leerjaar is. Jong volk, dat nog niet echt politiek bewust is natuurlijk, waardoor je op de vraag welke kleur de burgemeester heeft, wel eens het antwoord geel, zwart en rood kunt krijgen.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site

Monday, March 22, 2010

Vanaf zomer trajectcontrole in Gentbrugge

Het eerste Belgische systeem van trajectcontrole om snelheidsduivels te beboeten, gaat in Gentbrugge nog voor de zomervakantie van start. Dat antwoordde Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe maandag op vragen van de Gentse sp.a-politici Jan Roegiers en Cathy Plasman.

Op het E17-viaduct boven de Gentse deelgemeente Gentbrugge hangen sinds halverwege juli vorig jaar over een traject van 1,9 kilometer tien camera’s. Die registreren de snelheid van alle voorbijrijdende voertuigen en een systeem van intelligente software berekent daarop onmiddellijk de gemiddelde snelheid.

De nummerplaatgegevens van wie gemiddeld meer dan 90 kilometer per uur rijdt over het traject, worden daarop overgemaakt aan de federale politie. Tot nu toe werd enkel proef gedraaid. Tot op heden kon nog niet beboet worden omdat de opstelling van de trajectcontrole een metrologische controle moest krijgen met het oog op een nieuw, nog goed te keuren, Koninklijk Besluit.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, March 20, 2010

Twee dochters Piet Van Eeckhaut in Gents sp.a-bestuur

Het lokale bestuur van de sp.a in Gent, de grootste coalitiepartij in de Arteveldestad, krijgt er naast Els Van Eeckhaut nu ook Liesbet Van Eeckhaut bij. Dat bleek vandaag bij de bekendmaking van de lokale bestuursverkiezing.

Het lokale sp.a-bestuur bestaat uit de schepenen, de fractieleidster in de provincieraad en de Vlaamse en Federale mandatarissen, aangevuld met 15 andere partijleden. Voor die postjes waren 35 kandidaten

Lees meer in Het Laatste Nieuws

Thursday, March 18, 2010

Geen argument vóór hoofddoek

INTERVIEW ETIENNE VERMEERSCH OVER HOOFDDOEKEN

"De overheid pleegt onduldbare vaandelvlucht en laat de schooldirecties de kastanjes uit het vuur halen" zegt moraalfilosoof Etienne Vermeersch. Hij vindt dat de volksvertegenwoordigers inzake het hoofddoekenverbod een wetgevend kader moeten scheppen waardoor de onderwijsnetten de hoofddoek op school kunnen verbieden.


"Het dragen van een islamitische hoofddoek is geen algemeen aanvaarde godsdienstige verplichting, ook niet binnen de islam". Dat staat in het uitgebreide document dat moraalfilosoof Etienne Vermeersch maakte over de islam en de hoofddoek in België. Aanleiding is de rechtszaak die leerlingen van de Antwerpse athenea aanspanden bij de Raad van State tegen het hoofddoekenverbod op hun school. Volgende week wordt er gepleit in de zaak.

Het dragen van een hoofddoek is een godsdienstige verplichting, zeggen moslims. U ontkent dat. Waarom?

'Nergens in de Koran staat dat moslima's een hoofddoek moeten dragen. Er staat alleen dat de schaamstreek en de borsten bedekt moeten zijn. Veel van de voorschriften zijn gebaseerd op de interpretatie van de Koran via de hadidts (tradities over uitspraken of daden van de profeet). Vanaf de derde eeuw na het ontstaan van de islam zijn de vrouwonvriendelijke islamgeleerden strenge regels aan de vrouw gaan opleggen. Drie van de vier soennitische rechtsscholen verplichtten de boerka of niqab.'

Lees meer in De Standaard

Lees ook het artikel op deze site

Alle neuzen in dezelfde richting bij KAA Gent

Het eerste forum waarbij het bestuur, de trainingsstaf en het beleid van KAA Gent aandacht had voor wat leeft onder de supporters werd een voorzichtig georkestreede, doch verhelderende avond. Ook Buffaloman zat er bij, keek er naar en kwam met volgend verslag op de proppen. Wij Buffalo's zijn de dupe van ons eigen succes. Althans als je de heer Louagie en met hem heel wat anderen mag geloven na het eerste forum van KAA Gent ter bevordering van de sfeer in en rond het stadion. Een sfeer die ondanks de derde plaats in de competitie en een flink been in de Bekerfinale, de laatste maanden toch een beetje verzuurd geraakte.

Om uit die negatieve spiraal te geraken kwam Patrick Lips op het idee om een forum te creeëren waarin de oorzaak van die malaise hopelijk zou achterhaald worden. Met de bedoeling om daarna constructief de problemen te gaan wegwerken. Buffaloman zag toch een honderd tal supporters opdagen en moet toegeven: alle ingestuurde vragen werden netjes behandeld en beantwoord door zowel Michel Preud'homme, mijnheer De Witte, de heer Louagie of Patrick Lips zelf. Kregen wij telkens het antwoord die wij wensten te krijgen? Neen, zeker en vast niet, maar het moet gezegd dat na zo'n avond de zin om alle neuzen terug in eenzelfde richting te krijgen groot is.
Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Sunday, March 14, 2010

'Moederke van de Muide' is overleden

Gilberte Beyaert (80), beter bekend als het 'Moederke van de Muide', is vrijdagavond na een slepende ziekte in het bijzijn van haar familie overleden. Ze was de oprichter en drijvende kracht achter het buurthuis het 'Hulphuizeke' in de Muide waar de armsten uit de buurt terecht konden voor voedsel, kledij en een goede babbel.

'Gilberte werkte 26 jaar als verpleegster in een Brussels ziekenhuis en kreeg in 1976 een zwaar auto-ongeval', zegt Stefaan Van Laere, auteur van het boek 'Wrakhout' over het 'Moederke'. 'Na een lange revalidatie was ze negen jaar huisvrouw. Geconfronteerd met de anonieme armoede in Gent begon ze op 10 december 1985 op de Muide met haar buurthuis het Hulphuizeke. Meer dan twintig jaar zette ze zich in voor de mensen uit de marge, háár mensen die haar de eretitel ‘het Moederke’ gaven.'
Lees meer in Het Nieuwsblad

Thursday, March 11, 2010

Marleen Temmerman wint prestigieuze Lifetime Achievement Award

Marleen Temmerman heeft woensdagnacht in Londen een Lifetime Achievement Award gekregen van de British Medical Journal, een toonaangevende website over de medisch-wetenschappelijke sector. Temmerman, die hoofd is van de vrouwenafdeling van het UZ in Gent en ook de leiding heeft van het International Centre for Reproductive Health (ICRH), werd verkozen uit meer dan honderd kandidaten wereldwijd. 'Ik ben blij en trots, en vind de prijs vooral belangrijk omdat hij de thema's waar ik mee bezig ben opnieuw onder de belangstelling brengt', aldus Temmerman in een eerste reactie vanuit Londen.

'Uit de meer dan 120 inzendingen had een jury eerder al tien genomineerden gekozen, en daar was ik dus bij. In totaal werden elf awards uitgereikt: tien afzonderlijke voor bepaalde specifieke items, en één elfde Lifetime Achievement Award', aldus Temmerman, die voor de SP-A ook senator is. Temmerman is overigens ook genomineerd voor onze trofee van Strafste Gentenaar.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Monday, March 08, 2010

Explosievendeskundige begeleidt rioleringswerken in Gentbrugge

Een explosievendeskundige begeleidt in Gentbrugge de rioleringswerken op de plaats waar vorige week maandag een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden. Dat meldt Aquafin vandaag in een persbericht. De maatregel werd maandagmorgen, bij het hervatten van de werken, afgesproken op een speciale werfvergadering. De werknemers, onderaannemers, veiligheidscoördinatoren, bouwheer en het studiebureau namen daarop alle veiligheidsprocedures en richtlijnen door.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Sunday, March 07, 2010

Schepen Sofie Bracke slaakt wilde kreten

Schepen voor werk en innovatie Sofie Bracke (Open VLD) schreeuwde zaterdagnamiddag het Sint-Pietersplein bijeen. En het waren geen angst- of pijnkreten, 'want ik vind dit pure pret', klonk het nadat ze de Stratosphere en een ander wild ding achter de rug had en onderweg was naar de botsauto's, waar ze recht in de lens keek van fotograaf Dominique Dierick. U begrijpt het: de halfvastenfoor is begonnen.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Wednesday, March 03, 2010

Rubberlaarzen zijn noodzakelijke lentetrend in Gent

Het grillige weer van de afgelopen dagen heeft me gedwongen om weer over laarzen te schrijven. Neen, dit keer gaat het in Hanne op Hieltjes niet over Moonboots, maar wel over rubberen laarzen. Als je de komende wisselvallige maanden in stijl wil doorkomen en vooral niet met je mooiste schoenen door modder wil, dan is het de hoogste tijd om jezelf een hip paar rubberen botjes aan te schaffen!

Afgelopen weekend zat ik knus in de zetel naar tv te kijken en deze keer dacht ik werkelijk dat de wereld aan het vergaan was. Na de aardbeving in Haïti, nu nog een zwaardere trilling in Chili. Daar wordt men stil van. Ook de bijzonder krachtige storm Xynthia, die door onze buurlanden trok en zelfs ons land even binnendrong, deed me beseffen dat de overgang van winter naar vroege lente nog maar zelden met zoveel verschuivingen en storm gepaard ging.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site

Industrie smeekt om goede stielmannen

'Het technisch onderwijs is geen onderwijs voor dommeriken.' Met die boodschap nodigde Unizo gisteren een twintigtal Gentse klassen uit naar bedrijven waar handenarbeid nog hoog aangeschreven staat. Een dertigtal leerlingen van het Koninklijk Atheneum Gentbrugge kregen een unieke kijk achter de schermen van de Gentse droogdokken.

'Dat lassen is super, maar met al die vonken ziet het er toch maar gevaarlijk uit.' Simon Luyten, tweedejaars Sportwetenschappen aan het Koninklijk Atheneum Gentbrugge, geeft zijn ogen de kost. Zo vaak krijg je de kans niet om een bezoek te brengen aan de droogdokken aan de Wiedauwkaai. Sinds midden de jaren negentig onderhoudt en restaureert het bedrijf Port Service er allerlei soorten schepen. De droogdokken bestaan echter al veel langer. Ze werden opgericht in 1888. De site is zo uniek dat ze beschermd is.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site

Tuesday, March 02, 2010

Sofie Bracke: "Het kriebelde"

Sofie Bracke (Open VLD), de jonge schepen van Innovatie en Werk, bracht gistermorgen haar twee kindjes, onder wie de anderhalve maand oude Jef, naar de crèche. Na een kort zwangerschapsverlof gaat ze terug aan het werk in een moeilijk economisch klimaat. 'Het was nogal hectisch deze morgen om alles op tijd klaar te krijgen. Ik heb mijn twee kindjes naar de crèche gebracht. Je had me moeten zien, met die kinderzitjes. Om 9 uur zat ik aan mijn bureau', vertelt schepen Sofie Bracke. Op 15 januari beviel ze van een zoontje, Jef. Ze heeft al een dochtertje van een jaar, Fien.

'Mijn man en ik zullen streng over onze agenda's moeten waken. Ik zal 's morgens de kindjes wegbrengen en omdat ik veel avondwerk heb, zal hij ze 's avonds ophalen. Hij komt met de trein van Brussel en zal met de stress van het openbaar vervoer moeten afrekenen. Ik kan het 's ochtends iets soepeler aanpakken. We wisten dat we het op die manier zouden moeten doen als ik het schepenambt zou opnemen. Dat zijn de nieuwe mannen zeker? Al ga ik vanavond, het is de eerste keer, onze kindjes zelf ophalen.

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site