Thursday, December 30, 2010

Winterdroom is schot in de roos

Op voorhand waren ze er bij Uitbureau zelf niet helemaal gerust op, maar Winterdroom op het Sint-Pietersplein is een gigantisch succes. Na een aarzelende start heeft de massa de weg naar het Sint-Pietersplein gevonden. 'We stevenen af op een absoluut record', zegt Dirk Schockaert van Uitbureau.
'16 uur, ijspiste volzet'. Dat hing er gisteren te lezen aan de kassa's van Winterdroom, het winterpretpark op het Sint-Pietersplein. De ijspiste mag dan een stuk groter zijn dan verleden jaar - 900 in plaats van 600 vierkante meter - het succes van Winterdroom is zo groot dat er regelmatig geen schaatser meer bij kan.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Tuesday, December 28, 2010

Beluikje gekraakt om daklozen te huisvesten

Zo'n tien jonge Gentenaars hebben een aantal huisjes in het beluik aan de Spitaalpoortstraat gekraakt. 'We willen dakloze families onderbrengen in deze huisjes die al jaren leegstaan', klinkt het.' Het is een oproep op Facebook en mond- aan mondreclame die geleid heeft tot de actie. Op de pagina van Solidariteit van Onderop verzocht de initiatiefnemer sympathisanten om de kraakactie te (onder)steunen met aanwezigheid en met matrassen, dekens, kledij en eetgerei. Ze pleiten niet voor een recht op opvang van daklozen, maar wel voor een daadwerkelijk recht op wonen voor iedereen.

Zo'n tien jonge Gentenaars trokken in de nacht van maandag op dinsdag met de nodige huisraad en warm slaapgerief naar het leegstaande beluikje aan de Spitaalpoortstraat, even voorbij de Dampoort. Ze haalden de planken van voor de deuren en ramen, braken de sloten open en installeerden zich in de leegstaande, maar volgens de krakers voor renovatie vatbare huisjes. Met de actie willen ze de leegstand in de stad aanklagen en het stadsbestuur erop wijzen dat de georganiseerde nachtopvang voor daklozen niet volstaat.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Sunday, December 26, 2010

AZ Jan Palfijn heeft een Rachel, UZ Gent een Stella

Na Mathis in AZ Sint-Lucas mochten ze ook in Jan Palfijn en UZ Gent een kerstekindje verwelkomen: Rachel en Stella. Rachel is het tweede kindje van Miguel Nukua en Djef Mayela uit Gent. Ze werd geboren om 15u40, woog 3,160kg en mat 47cm. Naar Afrikaanse traditie werd eerst overlegd met de familie over de voornaam. Uiteindelijk werd het dus Rachel, een bijbelse naam.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site

Monday, December 20, 2010

Te koop: meisje van 14

Amper 14 jaar was Simona toen ze door haar ouders vanuit Bulgarije naar België werd gestuurd. Een verre tante zou wel voor haar zorgen, en haar goedbetaald werk bezorgen in een restaurant. Maar in plaats van het paradijs vond het meisje de hel. Het verhaal van een meisje dat maandenlang werd verhandeld en versjacherd als een moderne slaaf. Tot ze kon ontsnappen. Voor de Gentse politie begon het verhaal van Simona begin 2008 als een gewoon verdwijningsverhaal. Een Bulgaars meisje van 14 jaar dat tijdelijk verdwenen was. Het was haar tante Reni die de aangifte kwam doen, omdat ze haar nichtje al enkele dagen niet meer had gezien en omdat ze zich ongerust maakte. Alleen vergat diezelfde tante er die dag wel bij te vertellen welke rol zij had gespeeld in de verdwijning.

Einde 2007 was ze Simona zelf gaan ophalen in het noorden van Bulgarije, vlakbij de Roemeense grens. Het meisje woonde er bij haar ouders in de grootste armoede. Vandaar dat het Reni niet veel moeite kostte om de ouders ervan te overtuigen Simona mee te geven. Reni had werk voor haar, beloofde ze. Simona zou in België in een restaurant kunnen werken en ze zou er massa's geld verdienen. Naar Noord-Bulgaarse normen dan toch. Wel zeventig euro per dag. En ze zou daarvan maar 35 euro aan haar tante moeten geven. Al de rest mocht ze houden. Het verhaal ging er bij de ouders van Simona in als zoete koek. Vandaar ook dat ze niet al te veel vragen stelden en hun dochter snel meestuurden, richting paradijs.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, December 18, 2010

Gents glazen huis verzamelt 12.408 euro

Het Glazen Huis in Gentbrugge was een succes. Burgemeester Termont en buurtwerker Jo De Smet maakten zaterdagochtend, na een marathonuitzending van 24 uur, het eindbedrag bekend. In totaal verzamelde het Glazen Huis 12.408,59 euro. Burgemeester Termont dankte de vele medewerkers voor de vele uren en de energie die ze in dit project hebben gestoken. 'Dit is het bewijs dat er in Gent een grote solidariteit leeft,' aldus de burgemeester, 'en dat is iets waar wij als stadsbestuur natuurlijk heel blij om zijn.'
Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Monday, December 06, 2010

Onmenselijk: toilet voor uw voordeur en 240 uren in de stank

Het bewonerscomité 'Leefbaarheidskader Gent' stapt naar de rechtbank om de Gentse Feesten te laten kortwieken. 'Wij willen dat elke bewoner van onze stad tijdens de Gentse Feesten in zijn woning kan blijven', zegt woordvoerder Paul Vanneste.
De comitéleden klagen dat Gentenaars, die tijdens de Gentse Feesten de binnenstad niet kunnen ontvluchten - omdat ze moeten werken of omdat ze de middelen niet hebben - de volle lading krijgen. 'De situatie voor Gentse centrumbewoners is onhoudbaar', luidt het. Het comité stelt voor om de Feesten op pleinen te beperken tot vijf dagen en per dag tot middernacht. Ook willen ze luidruchtige openlucht activiteiten na middernacht naar plekken buiten de woonstad verplaatsen.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Sunday, December 05, 2010

Tal van fietspaden zijn regelrechte schaatspistes

Het mag dan serieus gedooid hebben het voorbije weekend, de fietspaden liggen er op sommige plaatsen nog altijd gevaarlijk glad bij. De Gentse Fietsersbond vraagt dat minstens de hoofdfietsassen worden geveegd. 'Als het sneeuwt, weet ik als fietser niet of ik op mijn werk zal geraken', zegt Jan Cnops.

Voor fietsers die deze ochtend de weg op moeten, is het uitkijken geblazen. Op heel wat fietspaden zijn nog altijd sneeuwresten te vinden. Door de vorst van de voorbije nacht kunnen sommige trajecten spiegelglad zijn. 'Zo is het in Gent al een hele week', zucht Jan Cnops van de Gentse Fietsersbond. 'Voor het autoverkeer worden de straten heel snel sneeuwvrij gemaakt, maar de fietspaden worden vaak vergeten. Soms kan je als fietser niet anders dan op de rijweg rijden, omdat het op het fietspad veel te gevaarlijk is.'


Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site