Wednesday, November 21, 2007

Hoogspanning in paarse coalitie

De hoofddoek veroorzaakt een crisis tussen de paarse coalitiepartners. De nationale SP.A-leiding liet weten dat een wisselmeerderheid koste wat het kost moet worden vermeden. Open VLD wil van geen wijken weten en schoot eerder deze week een socialistisch compromisvoorstel af. Zoals bekend, besliste de Open VLD-fractie afgelopen weekend om tijdens de gemeenteraad van volgende week maandag een voorstel in te dienen dat 'uiterlijke tekenen van religieuze, politieke of levensbeschouwelijke aard' verbiedt voor personeel dat de stad Gent vertegenwoordigt. Door diverse partijen werd dat eerst nog geïnterpreteerd als alleen een verbod voor ambtenaren die aan het loket zitten (frontoffice), zoals het partijstandpunt van de Open VLD luidt. Bij grondiger lectuur rees de vraag wat dat voorstel nu precies betekent. Want wie vertegenwoordigt de stad? Vele ambtenaren komen immers in contact met het publiek, niet alleen zij die aan het loket zitten. Voor welke ambtenaren geldt hier dan het verbod?

Lees meer in Het Volk

Friday, November 16, 2007

Oude dans herleeft

Dansgroep Capriool organiseert op 17 november een unieke avond rond dans, muziek en toneel. Thema is Luister aan de Italiaanse en Bourgondische hoven in de 15de eeuw.
Capriool is een centrum voor oude dans en geeft wekelijks lessen in Bourgondische hofdans, vroeg-Italiaanse renaissancedans en renaissancehofdans. Op 17 november organiseert de vzw een unieke avond met live muziek van twee ensembles, Pandora2 en Ultreya.

Lees meer in Het Volk

Tuesday, November 13, 2007

CD&V Gent sluit rangen

De Gentse CD&V staat geen vrije stemming toe in de zaak van de 'hoofddoeken'. Het partijbestuur besliste dat bij een stemming in de gemeenteraad elk fractielid voor een verbod moet stemmen. Tijdens het debat over de 'hoofddoeken' in de gemeenteraad namen twee CD&V-gemeenteraadsleden een ander standpunt in dan hun fractieleider. Zowel Monica Van Kerrebroeck, als Anne Martens verdedigden in het debat een ander standpunt dan fractieleider Filip Van Laecke. Zij kwamen op voor de persoonlijke vrijheid en vroegen een vrije stemming, omdat het over een ethische kwestie gaat.

Fractieleider Filip Van Laecke verdedigde toen het standpunt dat ambtenaren die bij de overheid werken, neutraal moeten zijn en geen opvallende religieuze, levensbeschouwelijke of ideologische symbolen mogen dragen. Het partijbestuur van CD&V Gent vergaderde maandagavond. Er werd uitgebreid gepraat over het 'hoofddoekendebat' van 5 november.

Lees meer in Het Volk

Tramhalte verhuist van Korenmarkt naar Veldstraat

Nog voor de heraanleg van de Korenmarkt - vermoedelijk in 2009 - krijgt het stadscentrum er drie nieuwe tramhaltes bij. De haltes aan de Korenmarkt verdwijnen en worden vervangen door schuilhuisjes in de Veldstraat, Cataloniëstraat en Sint-Niklaasstraat.



Met de heraanleg wil de stad van de Korenmarkt een echt plein maken. Daar passen geen tramhaltes in, temeer omdat De Lijn vanaf 8december de frequentie op haar tramlijnen gaat verhogen, waardoor er op de Korenmarkt soms drie Hermelijntrams achter elkaar zullen staan. De openbare vervoersmaatschappij heeft zich lang verzet tegen een verhuizing van de tramhaltes op de Korenmarkt, maar liet enkele weken geleden toch een opening.

Lees meer in Het Volk

Tuesday, November 06, 2007

Toen klaagde men ook al over een gebrek aan rechters

Door de verhuizing van bijna alle rechtbanken en parketten naar het nieuwe gerechtsgebouw in de Gentse Rabotwijk ligt het oude justitiepaleis er een beetje doods bij. Dat kan tussen 7 en 21 november veranderen, want dan viert het hof van beroep feest. Iedereen is welkom. Op 7 november 1832 had de allereerste vergadering van de achttien raadsleden van het Gentse hof van beroep plaats. Toen was Gent de enige Vlaamse stad met een hof van beroep. Om dat te vieren wordt morgen in het oude gerechtsgebouw aan het Koophandelsplein een academische zitting gehouden waarop de fine fleur uit Oost- en West-Vlaanderen aanwezig zal zijn. Die dag opent daar ook een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en de dagelijkse bezigheden van de driehonderd mensen die er nog werken.

Lees meer in Het Volk