Monday, January 26, 2009

Gent moet veiligste grootstad blijven

"We zijn de veiligste grootstad en ik verwacht dat we dat ook blijven', zegt burgemeester Daniël Termont over de gedaalde criminaliteitscijfers. Voor het tweede jaar op rij dalen die cijfers, nadat ze in 2006 licht waren gestegen. Hij feliciteerde de politie, maar gaf ook meteen de hint dat ze waakzaam moet blijven.
Gent heeft de laagste criminaliteitsgraad van de vijf Belgische grootsteden. De cijfers van Brussel steken torenhoog uit boven de Gentse cijfers. Ook de cijfers in Antwerpen zijn vaak veel hoger en zelfs in kleinere steden liggen ze bijna even hoog als in Gent. Het half zo grote Brugge doet het dan weer veel beter dan Gent.

Die cijfers ontlokten de vorige korpschef ooit de uitspraak dat 'Gent de criminaliteit van een boerengat heeft'. Die vrij goede cijfers voor Gent betekenen niet dat het korps niet voortdurend alert moet zijn.


Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Thursday, January 22, 2009

'NTGent gaat weer Champions League spelen'

In het seizoen 2010-2011 neemt acteur Wim Opbrouck bij NTGent de scepter over van Johan Simons. Maar hij schreef al mee aan het nieuwe subsidiedossier voor NTGent. 'De komende jaren moet NTGent Champions League spelen', zegt hij. Zopas ging het nieuwe stuk 'De tien Geboden' in première. Hij studeerde in Antwerpen, brak door met zijn rol in het marathonstuk Ten Oorlog, werd populair met televisiereeksen als In de Gloria, Het Eiland en De Bende van Wim, speelt in films en trekt de wereld rond met het theater. Eind vorig jaar nog met de hartverscheurende liedjesproductie Ik val... Val in mijn armen en straks toert hij met de voorstelling Instinct door Nederland en Oostenrijk. En al woont hij in het landelijke Bavikhove, de stad Gent is hem dierbaar.
Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site

Friday, January 16, 2009

Project De Porre gestart

Op het oude fabrieksterrein De Porre in Gentbrugge, aan de Sint-Genoisstraat, zijn de werken gestart van het gelijknamige stadsvernieuwingsproject. Basisschool DeSportschool wordt uitgebreid en er komt een buurtcentrum, een park en een verkaveling voor 60 woningen. We zijn zeer blij met dit project', zegt directeur Tom Morel van de stedelijke basisschool De Sportschool in Gentbrugge. 'Het grote voordeel is dat er meer ruimte komt in en rond de school. De leerlingen zullen daar ongelooflijk veel baat bij hebben.'

'Aan de ene kant is er de renovatie van de school. Dat gaat om nieuw sanitair, muurtjes die gesloopt worden zodat de speelplaats ruimer wordt voor de kinderen, betere sportfaciliteiten,... Aan de andere kant is er de nieuwbouw. De refter wordt groter, er komen meer kleedkamers. Ook een leraarskamer en meer bureaus zijn gepland. Bovendien wordt de ingang van de school georiënteerd via het park, waardoor het veiliger wordt voor de kinderen om naar school te komen.' De kostprijs voor die werken bedraagt ongeveer 1 miljoen euro. Deze werken starten deze zomer en het einde is voorzien voor eind augustus 2011.

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Tuesday, January 13, 2009

66.000 werknemers halen opgelucht adem

Het licht staat op groen voor de bouw van een nieuwe zeesluis in Terneuzen. Het belang ervan kan nauwelijks worden overschat. De nieuwe sluis is cruciaal voor de Gentse haven en de bedrijven die langs de waterweg gelegen zijn. Zeeschepen kunnen maar op een manier in Gent geraken: via de bestaande zeesluis in Terneuzen, een bouwwerk uit 1968. Daar kunnen momenteel schepen door tot 230meter lang, 37meter breed, 12,5meter diep en 84.000ton zwaar. Dat is een probleem, want schepen worden vandaag de dag alsmaar groter en het scheepvaartverkeer wordt steeds drukker.

'Zeker overdag kunnen de wachttijden aan de bestaande sluis oplopen tot drie uur', weet Peter Scherpenisse, coördinator van het sluizencomplex in Terneuzen. 'Jaarlijks passeren hier dan ook 9.000 zeeschepen en 50.000 binnenschepen. Van de zeeschepen heeft ongeveer tachtig procent de haven van Gent als bestemming.'

Lees meer in Het Nieuwsblad
Het belang van de nieuwe zeesluis voor de Gentse haven in: Belg.be
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Tumult bij Miss Ledeberg

Miss Ledeberg 2008 Lindsay Stolarek legt haar titel misnoegd naast zich neer. Samen met haar keren ook tweede eredame Queeny De Rudder en twee organisatoren de verkiezing de rug toe. De organisatie zelf zet dan weer een punt achter haar bestaan als comité. Allemaal uit onvrede met de huidige gang van zaken.


De enige opdrachten die ik kreeg, waren castings', vertelt Lindsay Stolarek. 'Iedereen die wil, mag daar aan deelnemen. Wat heeft dat nu voor meerwaarde? Ook kreeg ik de hele tijd loze beloften te horen. Met het vertrek van de enige twee organisatoren die zich inzetten voor mij, zie ik al helemaal geen toekomst meer als Miss Ledeberg.'

Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site

Tuesday, January 06, 2009

Superman loopt 365 marathons in jaar tijd

Twintig triatlons bracht Stefaan Engels (47) in een jaar tot een goed einde, maar de Gentse superman heeft er nog niet genoeg van. Vanaf oktober wil Engels elke dag een marathon lopen en dat 365 dagen na elkaar. 'Normaal doen is niet aan mij besteed.'

Op 23 november liep Stefaan Engels over de finishlijn van de triatlon van Arizona in de Verenigde Staten, zijn twintigste in een jaar tijd. Dat is goed voor in totaal 76kilometer zwemmen, 3.600 kilometer fietsen en 840 kilometer lopen en een vermelding in het Guinness Book of World Records.

Gek? Wat dacht je van deze: op 4 oktober neemt Stefaan Engels deel aan de marathon van Brussel. Vanaf die dag wil hij een jaar lang elke dag een 42 kilometer lange marathon lopen. Als hij die opdracht tot een goed einde brengt, zal de Gentse superman maar liefst 15.330 kilometer in de benen hebben en ongetwijfeld een nieuwe vermelding in het Guinness Book rijker zijn.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site

Monday, January 05, 2009

Gent schaft P-route af

Gent krijgt dit najaar een nieuw elektronische 'verkeersgeleidingssysteem'. De 130 nagelnieuwe verkeersborden die daarbij horen moeten ervoor zorgen dat automobilisten van dan af via de stadsring naar de parkings worden geloodst, en niet meer langs de huidige P-route.

De huidige P-route én de parkeerroute-borden die daarbij horen, zijn in 1997 in gebruik genomen en ze zijn allebei aan vernieuwing toe. 'De huidige parkeerroute ligt vlakbij het voetgangersgebied en het historische centrum', zegt schepen van Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A). 'Bovendien loopt ze door smalle straten, wat voor files durft te zorgen.'

Daarom komt er een heel nieuwe filosofie: bezoekers aan Gent zullen de stadsring op worden gestuurd en van daaruit dan telkens naar een parking worden geloodst. 'We weten dat dat niet betekent dat iedereen die oude parkeerroute zal vergeten. Gentenaars en mensen die de stad kennen, kunnen nog altijd over die route rijden, kunnen immers via hun vertrouwde straten blijven rijden. Maar de huidige P-route zal niet meer systematisch worden aangegeven. In de plaats daarvan wordt de R40 dus een parkeerring en we zullen bezoekers aan Gent dáár naartoe leiden in plaats van meteen naar het centrum, zoals nu.'

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Gravensteen jaar in de steigers

Vandaag start een nieuwe fase in de restauratie van het Gentse Gravensteen. Tot het einde van het jaar zal af en toe een stuk van dit stilaan wereldberoemde monument in de steigers staan. Het is vooral de omwallingsmuur van het Gravensteen die in 2009 het onderwerp zal zijn van verstevigingswerken. Het is meteen de voorlaatste fase van een restauratie-plan dat al meer dan 20 jaar duurt. Voor de toeristen die Gent bezoeken, vormt het Gravensteen één van de absolute hoogtepunten. Geef toe, hoeveel plaatsen ter wereld hebben in het hart van de stad een dergelijk middeleeuws bouwwerk staan?

Het Gravensteen werd in 1180 gebouwd door Filips van de Elzas. De burcht, deels omgeven door water (Leie en Lieve), omvat een poortgebouw in Doornikse kalksteen, met een ringmuur voorzien van 24 halfronde torens en waartegen een krocht is aangebouwd (oorspronkelijk paardenstal, later folterkelder), een grote rechthoekige donjon uit de 9de of 10de eeuw, met daarbij aansluitend aan de oostzijde een Romaanse gaanderij en aan de noordzijde de grafelijke keuken (beide in oorsprong 13de eeuw); voorts het Huis van de Graaf, eveneens uit de 13de eeuw.


Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site