Sunday, May 31, 2009

Wil jij Mister of Miss Ledeberg worden?

Miss & Mister Ledeberg Verkiezing is op zoek naar de opvolger van Miss Ledeberg 2008 Katleen Evenepoel en Mister Ledeberg 2008 Christophe Daem. 'Op dit moment zijn er al 55 inschrijvingen voor Miss Ledeberg en we rekenen er op dat toch minstens 30 kandidaten effectief naar de preselectie zullen afzakken', zegt Pieter Ugille van het organiserend comité. De preselectie voor de dames vindt op zondag 31 mei plaats. Ook kandidaten die zich niet vooraf inschreven, mogen morgen nog deelnemen aan de selectie waar 10 finalistes worden gekozen.

'De Ledebergse verkiezing staat er meer dan ooit, en vertegenwoordigt Gent en omstreken als dé lokale Verkiezing die een springplank is naar meer', zegt Ugille. 'Zo werden veel finalistes en winnaressen nadien Miss Sports, Miss Belgian Beauty, Eikoningin, Aardbeienprinses, Miss Hawaiian Tropic,… of startten een modellencarrière.'


Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Friday, May 29, 2009

Kwart Gentse kindjes spreekt thuis geen Nederlands

5.585 Gentse kinderen spreken thuis alleen maar Turks, Marokkaans, Bulgaars of een andere vreemde taal. Dat is 23,6 procent van alle leerlingen in het lager onderwijs. 'Wij raden ouders aan om hun kind naar Ketnet te laten kijken', zegt Sofie Strobbe, directrice van Acacia/Feniks, een basisschool in de Brugsepoort met veel allochtone kinderen.

In het eerste leerjaar van Jenaplanschool Acacia/Feniks in de Brugsepoort legt juf Sofie haar leerlingen uit wat het verschil is tussen 'schuiven' en 'rollen'. Dat is nodig, want heel wat kindjes in de klas spreken thuis geen Nederlands. En dat is niet alleen in Acacia/Feniks het geval. Uit cijfers van schepen van Onderwijs Rudy Coddens (SP.A) blijkt dat bijna een kwart van alle Gentse kinderen onze taal moet leren op school. Dat is al een stuk minder dan in 2005. Toen spraken 27,2 procent van de Gentse kinderen thuis geen Nederlands.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Monday, May 25, 2009

Wateroverlast en hindernissen op E40 en E17 door hevig onweer

Het onweer vannacht zorgt op de snelwegen in Oost-Vlaanderen voor ernstige hinder door wateroverlast en afgewaaide bomen en takken. Dat werd vernomen bij de Oost-Vlaamse wegpolitie, die al meer dan veertig oproepen kreeg. Op de E17 in Nazareth reed een vrachtwagen in op een omgewaaide boom, maar voorlopig is niemand gewond geraakt. De wegpolitie heeft alle ploegen uitgestuurd om de situatie op te volgen en werkt samen met de brandweerkorpsen om hindernissen te verwijderen. Het gaat vooral om afgerukte bomen, takken of bladeren op de weg of rijstroken die afgesloten moeten worden wegens wateroverlast.

Op de E40 zijn onder meer delen van de snelweg tussen Zwijnaarde en Merelbeke getroffen, op de E17 ter hoogte van De Pinte en Kruishoutem. De wegpolitie heeft preventief de openbare verlichting langs de snelwegen opnieuw aangestoken.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Friday, May 22, 2009

Het Gentse Lam Gods is (letterlijk) terug sexy

Leentje Brands, een 29-jarige Gentse fotografe met Limburgse wortels, is klaar met een nieuwe versie van het Lam Gods van de gebroeders van Eyck: maar dan wel een fotografische, en met een hoek af. Zo zijn de middeleeuwse gewaden door lingerie van Bar d’Oh, en staat Leentje er ook zelf op. Noodgedwongen, beweert ze.

Leentje Brands was een tijdlang geleden als fotografe de lichtinval aan het meten in een kerkgebouw, toen ze er aangesproken werd door Pieter Van Aalst, die bezig was aan de voorbereiding van zijn boek Vrijdagmarkt en Jacobsparochie. Bleek dat die nog op zoek was naar een fotograaf voor zijn boek, en de twee kwamen tot een akkoord.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Wednesday, May 20, 2009

Ik ben nog nooit zo vernederd geweest

Margareta De Groote, een 77-jarige weduwe uit Gent, werd door een tiental jonge leerlingen tussen twaalf en vijftien jaar tijdens een tramrit tot in het diepste van haar ziel vernederd. Hun school reageerde kordaat door de drie hoofddaders vijf dagen te schorsen. De feiten dateren al van begin april, maar Margareta De Groote is er nog altijd niet van bekomen. 'Sindsdien verlies ik mijn stem telkens als ik zenuwen heb', zegt de weduwe. 'Dat komt omdat ik me zo heb moeten inhouden op die tram. De politie heeft me nu zelfs slachtofferhulp aangeboden.'

Die bewuste dinsdagmiddag wou de bejaarde vrouw na een bezoekje aan een vriendin de hermelijntram naar huis nemen. De halte bevindt zich rechtover de technische school Don Bosco. 'Aan die halte was er al een vreselijk tumult van een vijftigtal jonge kereltjes tussen twaalf en vijftien. Ik ging zelfs wat achteruit staan omdat ik vreesde op de tramsporen te worden geduwd. Toen ik dan wou opstappen, werd me dat belet. Wij eerst, klonk het.'

Lees meer in Het Nieuwsblad

Monday, May 11, 2009

Oost-Vlaamse vrouwelijke politieke kopstukken in exclusief vrouwendebat

Freya, Fientje, Helga, Elke, Joke, Isabelle en Gerda. Zeven vrouwen, zeven partijen. Dinsdagavond zaten ze netjes op een rij in de gebouwen van regionale televisiezender AVS. AVS zendt het debat zondag vanaf 9 uur uit, met herhalingen. De dames gingen onder leiding van politicoloog Carl Devos een uurtje in debat over de politieke actualiteit. Voor een exclusief publiek van vrouwen. Er werden slechts een paar mannen geduld: om op te dienen. En/of te werken, zoals wij. Klik op de titel om te weten wat de Power Women Club is, en om een foto en quote van de zeven dames-politica te zien.

'De Power Women Club Port of Ghent is ontstaan uit de maandelijkse netwerkdrinks van de havenonderneminge', vertelt intitiatiefneemster Katleen Haentjes: 'Daar waren ook een aantal vrouwen bij met vrij belangrijke posities in bedrijven. En omdat vrouwen nu eenmaal op een andere manier netwerken dan mannen, besloten een aantal van hen, los van de maandelijkse netwerkdrinks, om zich op een heel informele manier te verenigen in een clubjes zonder statuten, bestuur. We maken ook geen deel uit van een of andere internationale serviceclub of zo: het zijn gewoon een aantal vrouwen die actief zijn in de zakenwereld, al zijn er ook ambtenare, advocaten bij. Er mogen ook politici bij zijn, maar we blijven onafhanjelijk. In het kader van de nakende verkiezingen vonden we een confrontatie van de Oost-Vlaamse kopstukken van de verschillende partijen wel interessant.'

Lees meer in Het Nieuwsblad

Saturday, May 02, 2009

Jean-Pierre Maeren is nieuwe Ambassadeur van de Gensche Leute

Gisteren werd tijdens de Nacht van de Gensche Leute de nieuwe Ambassadeur van de Gensche Leute bekend gemaakt. Die eer viel dit jaar te beurt aan poppenkoning Jean-Pierre Maeren. Hij haalde het nipt van Machar Van Geyt. Bert Lenny en Yvonne Delcour eindigden ex aequo derde. De Gentenaar was er bij voor een fotoverslag. Zaal Reinaert zat afgeladen vol voor de revue avond van de Gensche Leute. Al valt toch op dat het publiek niet echt verjongd. Er is werk aan de winkel om ook jongere Gentenaars de weg te laten vinden naar de Gensche Leute.

Op het podium vanzelfsprekend de kandidaten - Maurice De Grauwe moest weliswaar verstek laten gaan, maar ook ex-ambassadeurs Fred Geirnaert en Dirk Lajoie. Frans Babbelaar had gezorgd voor twee fijne zangeresjes Penny en Zoë. Van deze laatste onthouden we in elk geval dat Bjork een Nederlandse tegenhanger heeft, van de eerste dat ze wel overweg kan met Duffy, maar minder met Diana Ross .

Lees meer in Het Nieuwsblad