Sunday, January 16, 2011

Meer fijn stof in Gent

Vorig jaar steeg de hoeveelheid fijn stof in Gent 47 dagen uit boven de door Europa toegelaten limiet. Dat is vijf dagen meer dan in 2009. Gent boekte daarmee het op één na slechtste resultaat van alle 37 meetpunten in Vlaanderen. Is dat te wijten aan de Gentse Feesten? Of aan kinderen die in de zandbak spelen?
Dat fijn stof luchtwegeninfecties veroorzaakt en een ideaal vehikel is om allerlei giftige en kankerverwekkende deeltjes in ons lichaam binnen te smokkelen, staat wetenschappelijk vast. Dat de uitstoot van bedrijven, de uitlaatgassen in het verkeer en de verwarming van gebouwen verantwoordelijk zijn voor het gros van de in de lucht zwevende fijne stofdeeltjes ook. Daarom stelt een EU-richtlijn dat het jaargemiddelde niet hoger mag liggen dan 40 microgram/m3 en dat de maximumnorm van 50 microgram/m3 niet meer dan 35 dagen per jaar mag overschreden worden.

In Gent sloeg de meter vorig jaar 47 dagen in de alarmzone. Dat is weliswaar minder vaak dan de eerste jaren van vorig decennium toen er soms meer dan 90 dagen in het rood werd gegaan, maar de duidelijk verbeterde luchtkwaliteit die de afgelopen tien jaar overal in ons land werd opgetekend, is in Gent een stuk minder uitgesproken.

Lees meer in Het Nieuwsblad
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

No comments: