Monday, July 14, 2008

'Schoolstrijd' om Nachtegaaltje beslecht

Het Nachtegaaltje in de Westveld-wijk wordt definitief een stadscrèche. De parochie en de stad hebben daar een erfpachtovereenkomst over getekend. Om het vroegere schoolgebouwtje van het katholiek onderwijs was er veel te doen, zelfs tot in de rechtbank.

De stad Gent - met de schepenen Christophe Peeters (Open VLD) en Rudy Coddens (SP.A) - en de Parochiale Werken der Heilig Kruis hebben een overeenkomst getekend waarin de stad het vroegere schoolgebouwtje voor veertig jaar in erfpacht neemt. De stad betaalt daar de eerder symbolische som van 500euro per jaar voor.

De overeenkomst kwam er niet zonder slag of stoot. 'Ik herinner me dat pastoor Moereels me in 2006 aansprak over het schoolgebouwtje, omdat de kleuterschool die erin zat, onvoldoende leerlingen had om te blijven bestaan', zegt schepen Coddens. Maar daarop kwamen de pastoor en zijn parochie in conflict met het bestuur van de vzw basisscholen Sint-Jan en Visitatie. Die laatste nam het niet dat de parochie haar schoolgebouwen zomaar aan de stad zou overdragen. Uiteindelijk beslechtte de rechtbank in mei vorig jaar de strijd: de erfpachtovereenkomst van de parochie met de vzw werd verbroken. In de plaats is er nu dus een nieuwe overeenkomst, met de stad.


Lees meer in Het Nieuwsblad

No comments: