Monday, November 10, 2008

Eerste containerschip meert aan in Kluizendok

De Gentse haven verwelkomde zaterdagmorgen het eerste containerschip. Het stoomde naar de nieuwe terminal aan het Kluizendok. 'Containerships' is de eerste containerscheepvaartlijn die Ghent Container Terminal aandoet.

Tot voor kort mengde de Gentse haven zich niet in het gevecht om containertransporten. De haven spitste zich vooral toe op bulkgoederen en industriële activiteiten. Die markt krimpt en met de aanleg van het Kluizendok deden zich nieuwe mogelijkheden voor. Bovendien is de ligging van de Gentse haven geschikt voor containertransport, omdat ze zowel over de weg, het spoor, als de binnenvaart vlot bereikbaar is.

Havenschepen Sas van Rouveroij (Open VLD) beklemtoonde nog maar eens dat de haven direct en indirect 65.700 banen creëert. Die haven laten groeien is van levensbelang. 'Gent trekt niet de mastodontschepen aan, maar schepen tot ongeveer 1.000 teu.' Teu is de aanduiding voor de afmetingen van containers. Een 40-voet container is gelijk aan twee teu. Op de schepen die Gent aandoen kunnen ongeveer 500 containers worden geladen. Die containers bevatten zowel consumptiegoederen als elektronica, maar ook rauwe materialen en chemicaliën.

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

No comments: