Thursday, March 18, 2010

Geen argument vóór hoofddoek

INTERVIEW ETIENNE VERMEERSCH OVER HOOFDDOEKEN

"De overheid pleegt onduldbare vaandelvlucht en laat de schooldirecties de kastanjes uit het vuur halen" zegt moraalfilosoof Etienne Vermeersch. Hij vindt dat de volksvertegenwoordigers inzake het hoofddoekenverbod een wetgevend kader moeten scheppen waardoor de onderwijsnetten de hoofddoek op school kunnen verbieden.


"Het dragen van een islamitische hoofddoek is geen algemeen aanvaarde godsdienstige verplichting, ook niet binnen de islam". Dat staat in het uitgebreide document dat moraalfilosoof Etienne Vermeersch maakte over de islam en de hoofddoek in België. Aanleiding is de rechtszaak die leerlingen van de Antwerpse athenea aanspanden bij de Raad van State tegen het hoofddoekenverbod op hun school. Volgende week wordt er gepleit in de zaak.

Het dragen van een hoofddoek is een godsdienstige verplichting, zeggen moslims. U ontkent dat. Waarom?

'Nergens in de Koran staat dat moslima's een hoofddoek moeten dragen. Er staat alleen dat de schaamstreek en de borsten bedekt moeten zijn. Veel van de voorschriften zijn gebaseerd op de interpretatie van de Koran via de hadidts (tradities over uitspraken of daden van de profeet). Vanaf de derde eeuw na het ontstaan van de islam zijn de vrouwonvriendelijke islamgeleerden strenge regels aan de vrouw gaan opleggen. Drie van de vier soennitische rechtsscholen verplichtten de boerka of niqab.'

Lees meer in De Standaard

Lees ook het artikel op deze site

No comments: