De Gentse Floraliën bestaan in het najaar 200jaar. Langer dus dan België. Dat wordt uitgebreid gevierd. Koningin Fabiola komt volgende week donderdag in de opera de start geven van de festiviteiten. Voorzitter graaf De Kerckhove de Denterghem verwelkomde gisteren de nationale pers op het podium van de Gentse opera. Hij is voorzitter van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde, organisator van de Gentse Floraliën. 'Wij hebben in een belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling en het succes van de Belgische sierteelt', vertelde hij trots.
De voorzitter stelde dat de geplande feestelijkheden er vooral zijn om de overheid en de Gentse bevolking te danken voor hun medewerking gedurende twee eeuwen. Hij vertelde fier dat koningin Fabiola volgende week donderdag naar de opera komt, om er het jubileumconcert bij te wonen. Fabiola heeft heel haar leven al steun verleend aan de Floraliën. Koning Albert en Koningin Paola zijn verontschuldigd, maar zij komen in september zeker naar de praalstoet die door Gent zal trekken.
Secretaris-generaal Roland De Wulf benadrukte dat het grote concert van volgende week zal plaatsgrijpen in een decor dat mooier moet zijn dan het nieuwjaarsconcert in Wenen. 'Er zijn al tienduizenden bloemen besteld, het zal onvoorstelbaar mooi worden. Lelie's, gerbera's, rozen,... aangevuld met amaryllissen en sierplanten. Boven het podium komt een zeer groot hangend bloemstuk. Laurierplanten zullen de opera een extra cachet geven. Het podium wordt dankzij de bloemen crèmekleurig en krijgt extra pasteltinten en accenten van rood. Een team zal volgende week de versiering voorbereiden. Het concert wordt live uitgezonden op AVS.'
De 450 genodigden zullen van een concert genieten dat vooral op bloemen is gefocust. Met de Millennium-ouverture van Dirk Brossé, de Rosen-ariauit Nozze di Figaro van Mozart, Rosen aus dem Süden van Johan Strauss, Le Spectre de la Rose van Berlioz, de Bloemenwals uit de Notenkraker van Tchaikovsky, Crisantemi van Puccini en de creatie van Le Jasmin et la Rose van Dirk Brossé en Jo Lemaire.
Lees meer in Het Volk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment