Thursday, February 28, 2008

Gents carnaval krijgt deuk

Een gemene vechtpartij op het carnavalsbal in Sint-Amandsberg zaterdagnacht heeft de zo al niet te beste reputatie van het Gentse carnaval een nieuwe forse deuk toegebracht. Gent en carnaval, het lijkt nooit wat te worden. Terwijl Ledeberg er jaar na jaar in slaagt met fraaie praalwagens en een wervelende verkiezingsshow het sociaal weefsel van de deelgemeente te versterken, blijven de pogingen om ook in het centrum van Gent het carnaval nieuw leven in te blazen, steken in amateuristisch geploeter, bitsige rivaliteit en sloten bier.

Zaterdagnacht was het weer prijs. Na de carnavalsstoet in Sint-Amandsberg, die werd georganiseerd door de plaatselijke carnavalsgroep De Engelenraad, kwam het omstreeks half één tot een incident in de Heilig Hart-kring waar het carnavalsbal werd gehouden. Wat precies de aanleiding was, wordt nog door de politie uitgezocht. In ieder geval eindigde het feest voor Andy Verslycken, de 23-jarige secretaris van de Gentse carnavalsvereniging De Luuze Matruuzen, in het ziekenhuis. "Ik heb een blauw oog en zwaar gekneusde ribben" zegt de jongeman die een week werkonbekwaam is. "Zonder zware pijnstillers zou het niet uit te houden zijn."
Lees meer in Het Volk

Monday, February 25, 2008

Kinepolis kiest nieuw gezicht

Kinepolis verbouwt zijn inkom aan Ter Platen. Terzelfder tijd komen er links en rechts van die ingang, alsook in de Tijgerstraat een kleine honderd nieuwe woningen. Het is de groep Blijweert die dit project ontwikkelt. Kinepolis wil al vele jaren de inkompartij meer allure geven, maar dat dossier hing samen met andere ontwikkelingen in de buurt. De vernieuwing van die inkom moet het Gentse complex doen aansluiten bij de andere bioscoopcomplexen van de groep. Links van de inkom staat al jaren een rij verkrotte huizen, die eigendom zijn van Kinepolis. Die stadskanker is veel buurtbewoners en het Gentse stadsbestuur al lang een doorn in het oog.

Een eerste bouwaanvraag stootte op bezwaren van de Vlaamse administratie. 'We hebben op 15 december 2007 een tweede aanvraag ingediend waarin we alle opmerkingen van de Vlaamse administratie hebben verwerkt. Het stadsbestuur zette het licht al op groen, het is nu wachten of ook de Vlaamse administratie dat doet. We zijn intussen vier jaar met het project bezig', zegt architect Axel Verbeke van het bureau A. Voor de inkompartij werkt Kinepolis met zijn eigen architecten. Het gaat om het bureau ES°TE uit Brussel.

De verkrotte huizenrij wordt gesloopt. Ooit was het streven die huizen te redden, maar een brand en verregaande verkrotting maken een heropbouw onmogelijk. In de plaats komt een woningblok. Tussen dat blok en de inkompartij komt een uitgang voor het parkeerterrein. Rechts van de nieuwe inkom moet een tweede bouwblok verrijzen. Tenslotte komt er nog een derde bouwblok in de Tijgerstraat, op de plek waar nu een in- en uitgang is voor het parkeerterrein. In de appartementencomplexen komen studio's en appartementen die variëren in oppervlakte van 60 tot 120 m2. Met dit project wordt hele bouwblok rond Kinepolis doorgetrokken.


Lees meer in Het Volk

Saturday, February 23, 2008

Bakkerin van bakkerij Dewulf finaliste van 'Womed Award'

Bakkerin Annick Verneert van bakkerij Dewulf in Sint-Amandsberg is bij de drie finalistes voor de 'Womed Award'. Deze award bekroont elk jaar een zelfstandig ondernemende vrouw die haar bedrijf tot bloei brengt en daarbij een evenwicht weet te behouden tussen haar gezin, beroepsleven en sociaal leven. Unizo, Vlerick Leuven en het netwerk van ondernemende vrouwen Markant zijn de initiatiefnemers.

Het bakkersbedrijf Dewulf koppelt de klassieke warme bakker aan enkele innovatieve en originele ideeën. Bij Dewulf is het mogelijk om on line bestellingen te plaatsen (via www.dewarmstebakker.be) en er is een drive-in die iedere dag open is tot 23 uur. Dagelijks passeren tot 150 klanten aan deze drive-in.

Lees meer in Het Volk

Thursday, February 21, 2008

Scoutsgroep De Wouw viert 40-jarig bestaan

Scoutsgroep Fos De Wouw viert dit weekeinde het 40-jarig bestaan. Twee dagen lang staat alles in het teken van hun verjaardag. Vanavond is er een officiële viering, met een receptie. Er wordt een fototentoonstelling geopend met foto's uit de voorbije 40 jaar. Burgemeester Daniël Termont en schepen van Jeugd Mathias De Clercq zullen aanwezig zijn.

Zaterdag vieren de kinderen feest. Per leeftijdsgroep zijn er verschillende activiteiten. Sommige kinderen gaan naar de film, er zullen springkastelen zijn, clowns en nog veel meer. De dag wordt afgesloten met een opvoering van sketches door de verschillende groepen.


Lees meer in Het Volk

Tuesday, February 19, 2008

Per schip van Gent naar Parijs

Schepen tot 4.400 ton kunnen tegen 2016 in een ruk van Gent naar Parijs. De binnenvaart zit duidelijk in de lift. Waterwegen en Zeekanaal heeft een aantal omvangrijke werken op stapel staan. Gisteren stelde de afdeling Boven-Schelde van Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) haar plannen voor de komende jaren voor. Naast het Seine-Schelde-project springt vooral de bouw van de nieuwe sluis in Evergem in het oog. Daarvoor zijn er in Vlaanderen vooral werken gepland aan de Leie. Daar zijn nieuwe sluizen nodig, een uitdieping, passeerstroken en hogere bruggen. W&Z hoopt dit jaar alle goedkeuringen te krijgen en wil in 2009 met de werken van start gaan.

Lees meer in Het Volk

Sunday, February 17, 2008

Ik zal in mijn trouwkostuum tussen al die vedetten zitten

Het zal je maar overkomen: je bent al je hele leven verslaafd aan alles wat met de Oscaruitreiking te maken heeft en plots weet je dat je op 24 februari zelf in die grote zaal in Hollywood zal zitten tussen de wereldsterren. Daarenboven bestaat de kans dat de Gentse kortfilm, waarvan jij het scenario schreef, met het magische beeldje gaat lopen. Gentenaar Geert Verbanck (32) vindt de nominatie van 'zijn' Tanghi Argentini een hoogtepunt in zijn leven. Rudi Moeraert plukt Geert Verbanck uit de Capitole waar hij beroepshalve een dag lang zanger Milow aan de diverse media heeft voorgesteld. We wandelen door de Vlaanderenstraat en ik vraag waar Tanghi Argentini, de titel van de kortfilm, vandaan komt en wat die met het verhaal heeft te maken.

Verbanck: 'Terwijl ik aan het schrijven was, luisterde ik steevast naar dezelfde cd en die heette Tanghi Argentini. Zo eenvoudig is dat. We vonden nooit een betere titel. Het verhaal gaat over een man die op internet aan het chatten gaat, daar een afspraak met een vrouw versiert en haar wijsmaakt dat hij steengoed kan dansen. Hij kan natuurlijk geen poot verzetten op de dansvloer. Zijn afspraak is over 14 dagen, zoveel - of zo weinig - tijd heeft hij om te leren tango dansen.'


Lees meer in Het Volk

Wednesday, February 06, 2008

Een zee van/vol rommel

Oceanografen hebben in de Stille Oceaan twee drijvende 'vuilnisbelten' gelokaliseerd, elk ter grootte van de Verenigde Staten. De drijvende troep bestaat volgens de wetenschappers voor het grootste deel uit plastic, gaande van voetballen tot kapotte kajaks, legoblokjes en allerhande verpakkingsmateriaal. Zeestromingen houden het afval bij elkaar. Het bestaan van deze afvalbelten kwam niet eerder aan het licht omdat ze op radarbeelden haast niet zichtbaar zijn. Het afval drijft immers voor het grootste deel onder het wateroppervlak.

De drijvende vuilnisbelten werden in 1997 voor het eerst opgemerkt door een Amerikaanse zeiler die na een zeilwedstrijd een eerder ongewone route van Hawaï naar zijn thuishaven Los Angeles nam. 'Op een gegeven moment zag ik dat de zee vol rommel lag, en dat dagen aan een stuk. Elke keer ik bovendeks kwam, zag ik zover ik kon zien hopen rommel', vertelt Charles Moore. 'Dat had ik op al mijn omzwervingen als zeiler nog nooit meegemaakt.'

Lees meer in Het Volk

Tuesday, February 05, 2008

Cour Saint-Georges staat al veel te lang leeg

Zeven jaar staat de Cour Saint-Georges al te verkommeren. Een historisch monument, tegenover het stadhuis nog wel. Bovendien een eigendom van de stad Gent. Hoe kan dat toch? Ooit was de Cour een van pronkstukken van de Gentse hotel- en horecawereld. De Cour St.-Georges heeft ook altijd de polsslag van het stadhuis gevoeld. De schepenen vergaderden daar al onder keizer Karel, toen het stadhuis werd gebouwd.
In 2001 nam de Franse hotelgroep Société Lilloise d'Investissement Hôtelier (Slih) het handelsfonds over. De stad, eigenaar van het gebouw, sloot een nieuwe erfpachtovereenkomst met de groep af. Slih wilde de historische Cour St.-Georges ombouwen tot een viersterrenhotel met een kwaliteitsrestaurant erbij.

Lees meer in Het Volk

Monday, February 04, 2008

We zijn nu Gentenaar.be

De kenners hebben het natuurlijk al ontdekt, maar nog niet iedereen is op de hoogte: De Gentenaar scoort on line. Wij zijn nu ook Gentenaar.be! Uw papieren krant en uw computerscherm vormen voortaan een spannende combinatie. Uiteraard leest u op de trein of de tram, of op het toilet en aan de keukentafel, uw favoriete gedrukte krant. Maar in dit tijdperk van elektronische nieuwsgaring vonden we dat we u nog meer moesten dienen. Gebeurt er deze namiddag iets spectaculairs in de stad? Dan leest u het een minuutje later op onze site. De Gentenaar brengt u een nieuwsflash. Er is meer. U speelt voortaan mee in de nieuwsgaring.

Lees meer in Het Volk

Friday, February 01, 2008

Fabiola geeft startsein van 200 jaar Gentse Floraliën

De Gentse Floraliën bestaan in het najaar 200jaar. Langer dus dan België. Dat wordt uitgebreid gevierd. Koningin Fabiola komt volgende week donderdag in de opera de start geven van de festiviteiten. Voorzitter graaf De Kerckhove de Denterghem verwelkomde gisteren de nationale pers op het podium van de Gentse opera. Hij is voorzitter van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde, organisator van de Gentse Floraliën. 'Wij hebben in een belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling en het succes van de Belgische sierteelt', vertelde hij trots.

De voorzitter stelde dat de geplande feestelijkheden er vooral zijn om de overheid en de Gentse bevolking te danken voor hun medewerking gedurende twee eeuwen. Hij vertelde fier dat koningin Fabiola volgende week donderdag naar de opera komt, om er het jubileumconcert bij te wonen. Fabiola heeft heel haar leven al steun verleend aan de Floraliën. Koning Albert en Koningin Paola zijn verontschuldigd, maar zij komen in september zeker naar de praalstoet die door Gent zal trekken.

Secretaris-generaal Roland De Wulf benadrukte dat het grote concert van volgende week zal plaatsgrijpen in een decor dat mooier moet zijn dan het nieuwjaarsconcert in Wenen. 'Er zijn al tienduizenden bloemen besteld, het zal onvoorstelbaar mooi worden. Lelie's, gerbera's, rozen,... aangevuld met amaryllissen en sierplanten. Boven het podium komt een zeer groot hangend bloemstuk. Laurierplanten zullen de opera een extra cachet geven. Het podium wordt dankzij de bloemen crèmekleurig en krijgt extra pasteltinten en accenten van rood. Een team zal volgende week de versiering voorbereiden. Het concert wordt live uitgezonden op AVS.'

De 450 genodigden zullen van een concert genieten dat vooral op bloemen is gefocust. Met de Millennium-ouverture van Dirk Brossé, de Rosen-ariauit Nozze di Figaro van Mozart, Rosen aus dem Süden van Johan Strauss, Le Spectre de la Rose van Berlioz, de Bloemenwals uit de Notenkraker van Tchaikovsky, Crisantemi van Puccini en de creatie van Le Jasmin et la Rose van Dirk Brossé en Jo Lemaire.

Lees meer in Het Volk