Monday, June 29, 2009

Ik sta voor een verscheurende keuze

Daan Schalck 02'Natuurlijk ben ik ontgoocheld.' Sas Van Rouveroij weet dat hij in de vakantie de keuze zal moeten maken tussen zijn kersvers zitje in het Vlaams Parlement en zijn ambt als Gentse schepen van Haven en Innovatie.
176 leden van de Gentse Open VLD stemden ja op de vraag of Sas Van Rouveroij de twee functies mag combineren. Maar 142 leden zakten zaterdag speciaal af om neen te stemmen. 55 procent ja-stemmen is te weinig om te kunnen cumuleren. De partijstatuten vereisen een tweederdemeerderheid van 66procent.

'Ik ben ontgoocheld', reageert Sas Van Rouveroij. 'Ik meen dat er echt iemand nodig is die tegelijk als schepen de interne keuken van de stad bestuurt en zitting heeft in het Vlaams Parlement om de belangen van een grootstad als Gent beter te kunnen behartigen. We klagen al tien jaar dat Gent te weinig geld krijgt toegestopt in vergelijking met Antwerpen. Wel, dit was de kans om daar tegenin te gaan. Want laten we niet vergeten dat 90procent van alle bevoegdheden van de steden en gemeenten door de Vlaamse regelgever wordt bepaald en dat 398miljoen van de 625miljoen euro waarover Gent jaarlijks kan beschikken afkomstig is uit de kas van Vlaanderen.'

Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Saturday, June 27, 2009

Wij hebben niets te maken met die taartenverkoop

Twee verkopers trokken de voorbije weken door Merelbeke om taarten te verkopen ten voordele van tafeltennisclub Crawford Gent. Zeer nobel, ware het niet dat de club niets afweet van de verkoop. 'Zij bekladden daarmee onze goede naam', zegt Steven Dullaert.
Of hij geen taart wilde kopen ten voordele van tafeltennisclub Atelia Gent, kreeg een inwoner van Merelbeke drie weken geleden te horen toen hij de deur opende voor twee jonge huis-aan-huis-verkopers. Vijf euro kostte zo'n taart en omdat je er nog een sportclub mee steunt ook, besloot de man om er een te bestellen. Twee weken later zou de taart geleverd worden, beloofden de verkopers hem. De taart werd echter nooit geleverd en de Merelbekenaar deed zijn beklag bij een bestuurslid van de tafeltennisclub.

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site

Thursday, June 25, 2009

Eerste Vlaamse botellon kost organisator 1.310 euro

De eerste Vlaamse 'botellon', een soort openluchtreceptie die via facebook werd aangekondigd, trok woensdagavond honderden mensen naar het Gentse Sint-Pietersplein. Maar het succes komt de organisator duur te staan: hij krijgt van de stad een rekening van 1.250 euro gepresenteerd en heeft ook een boete van 60 euro aan zijn been.

De jongeman moet opdraaien voor de extra schoonmaakkosten voor afvalmaatschappij Ivago, en kreeg van de politie een gemeentelijke administratieve sanctie van 60 euro opgelegd voor het zonder toestemming innemen van openbaar domein. Volgens Ivago-woordvoerder Koen Van Caimere heeft het ongeveer 1.250 euro gekost om in allerijl extra glas- en restafvalcontainers op het plein te zetten en om donderdagochtend alles op te ruimen.

Lees meer in De Standaard

Tuesday, June 23, 2009

Waarom Freddy Horion beter niet naar huis kan gaan

Het is dertig jaar geleden dat Freddy Horion in Sint-Amandsberg een vijfkoppig gezin vermoordde.'Hij hoort vrij te komen', schreef Douglas De Coninck (DM22/6), 'omdat wij ernaar streven een beschaafde samenleving te zijn'. De familie van de slachtoffers heeft een reactie klaar.

De familie Steyaert vraagt mij te reageren op het artikel 'Freddy Horion pleegde vijf moorden en bekende er zes' (DM 20/6) en 'Laat Freddy Horion nu maar naar huis gaan, aub' (DM 22/6) van de heer Douglas De Coninck. Dertig jaar geleden, op 23 juni 1979, verloren zij in een klap vijf familieleden op een uiterst gruwelijke wijze. Die dag stopte hun zorgeloze leven. Ze hebben het gevoel dat dertig jaar geleden de helft van hun lichaam verlamd werd, en dat bij de vrijlating van Freddy Horion ook de andere helft verlamd zal worden.

Tot vervelens toe hebben ze steeds opnieuw moeten lezen over de littekens van Horion. Hun littekens zijn met geen woorden te beschrijven.

Lees meer in De Morgen

Gent hoopt Scheldemug door te spoelen

Er komt vanaf donderdag een grote waterpomp aan de Schelde, aan de Vlaamse Kaai, in de hoop de beruchte 'Scheldemug' te kunnen doorspoelen. De buurt rond het Scheldeoord wordt al twaa jaar op rij geplaagd door 'knijten', beestjes waarover bitter weinig is geweten en waarvan het volgens schepen van Milieu Tom Balthazar een 'uniek gegeven is dat deze insecten in bewoond gebied optreden.'

Omdat er zo weinig over knijten geweten is, is het ook niet zeker of er een remedie bestaat, maar de vernatting van de momenteel onbevaarbare Scheldearm zouden misschien een oplossing kunnen bieden.

Vandaar het idee van de waterpomp, die vanaf 2 juli tot 2 kubieke meter water per seconde in de Scheldearm moet overpompen. Dat zal ook een geul creëren die het vloedwater van de Schelde verder zou moeten laten stromen, en dus de larven van de knijt onder water zetten.


Lees meer in Het Nieuwsblad

Thursday, June 18, 2009

Schandalige staking in crèches gijzelt ouders

De voor vandaag en maandag aangekondigde staking bij de stadsdiensten zal grotere gevolgen hebben dan gedacht, onder meer bij de stadscrèches. Schepen Rudy Coddens is woedend: 'Dit is een schandalige staking. Ze heeft niks met de crèches te maken en toch worden de ouders mee gegijzeld.' Dat er zou gestaakt worden bij sommige stadsdiensten, was eerder deze week al duidelijk. Er is immers een hoog oplopend conflict tussen het ACV-Openbare Diensten en schepen Fatma Pehlivan (SP.A). De stadsambtenaren die gewerkt hebben bij de verkiezingen, zouden dit keer per gewerkt uur op verkiezingszondag 2 uur uitbetaald krijgen en 1,5 uur compensatierust krijgen, terwijl de vakbond terug wil naar het vroegere systeem, met 2,5 uur compensatie per gewerkt uur.

Aanvankelijk zouden vandaag en maandag alleen de diensten staken die op die zondag gewerkt hebben, maar de ruzie tussen de vakbond en het stadsbestuur is dermate geëscaleerd dat er een algemene stakingsoproep volgde. Daardoor zullen allerlei stadsdiensten vandaag plat liggen - van loketten over bibliotheken en sporthallen tot kindercrèches. Gisteravond zag het er bovendien naar uit dat het ACOD zich bij de staking zou aansluiten.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Wijn bouwen is razend populair!

Walter De Buck verbeeldt 07De opleiding wijnbouwer-wijnmaker is een schot in de ros. Al twintig personen schreven zich in bij het opleidingscentrum Syntra voor een opleiding die pas in september start. 'Wijn maken is hot.' Nergens anders in Vlaanderen kan je een opleiding wijnbouwer-wijnmaker volgen. Syntra Vlaanderen biedt als eerste deze unieke opleiding aan. 'Wij stelden vast dat er enorm veel vraag was naar deze opleiding', zegt directeur Bart Dhont van de campus Gent die de opleiding aanbiedt. 'Tijdens deze unieke cursus wijnbouwer-wijnmaker leer je alles over de druiventeelt en wijnbouw', legt hij uit. 'Je doet er de nodige kennis op van de specifieke druiven, de aanleg en het onderhoud van de wijngaard, maar ook alles over het wijn maken zelf.'

Van druif tot fles, alles wordt er je haarfijn uitgelegd. 'We hebben in 2007 onze eigen wijngaard op de campus aangelegd', zegt Dhont. 'De opleiding start op 1 september en duurt anderhalf jaar. Onze cursisten zullen hun theoretische kennis tegen 2010 dan in de volgroeide wijngaard kunnen omzetten met de nodige praktijkervaring. Ze zullen er leren winter-en zomersnoeien, gepaste remedies tegen bepaalde druivenziekten leren toepassen. Kortom, elkeen kan na de opleiding met succes wijn oogsten, maar ook zelf wijn maken en de nodige ingrepen doen om de wijn te optimaliseren', vertelt Dhont.

Lees meer in Het Nieuwsblad

Thursday, June 11, 2009

Snelste ambtenaar van België

Vergeet het cliché dat ambtenaren en stadsdiensten traag en log zijn - of toch zeker in Gent. Bij een test van radiomakers Annemie Peeters en Sven Pichal was Gent de allersnelste om te reageren. Met dank aan Pieter-Jan Declerck van Gentinfo.
'Je vais bientôt déménager dans votre commune. J'aimerai construire une habitation écologique et je voudrais dans ce cadre investir dans des panneaux solaires.' Zo begon de mail die Peeters en Pichal naar alle gemeenten van Vlaanderen stuurden. Een Nederlandstalige versie van die vraag stuurden ze naar alle Waalse gemeenten. Ze vroegen onder meer naar de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen.

Het snelste antwoord dat ze kregen, in keurig Frans gesteld, liep al na iets meer dan 3 uur binnen in hun mailbox. 'Het was dan ook niet zo'n ongelofelijk moeilijke vraag', zegt Pieter-Jan Declerck van Gentinfo, die het antwoord in kwestie verstuurde. 'Om op dat soort vragen te antwoorden, hebben we bij Gentinfo alle informatie bij ons. Dan is het normaal dat we zoiets in zo'n korte tijd kunnen klaarspelen. Voor complexere vragen moeten we zelf eerst rondbellen en dan kan het wat langer duren.'
Lees meer in Het Nieuwsblad

Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Monday, June 08, 2009

Het is al zo vaak net niet geweest

"Ik ben eindelijk van de titel Poulidor van de Gentse politiek af". Al zo vaak was het voor Sas van Rouveroij (Open VLD) 'net niet' bij de verkiezingen, deze keer is het net wel gelukt. De Gentse schepen mag naar het Vlaams parlement, al kon het hem zondag allemaal gestolen worden. Precies op verkiezingsdag werd de moeder van Sas van Rouveroij getroffen door verschillende syncopes waarbij ze plots het bewustzijn verloor. De 88-jarige vrouw werd met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Van Rouveroij week geen moment van haar zijde. 'Eerlijk gezegd ben ik zondag totaal niet met de verkiezingen bezig geweest. Op zo'n momenten besef je hoe relatief dat allemaal is.'

Gisteren was zijn moeder opnieuw aan de beterhand en kon Sas van Rouveroij zich wel op zijn uitslag concentreren. De hele ochtend werd de Havenschepen meegesleept in een waanzinnige thriller. Want toen de Gentse voorkeurstemmen eindelijk binnenkwamen en Sas van Rouveroij over Hilde Eeckhout sprong als laatste Open VLD-verkozene, kwam plots Hilde Dierickx op de proppen. Dankzij de stemmen uit de pot snoepte zij hem 'zijn' plaats af.

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

Friday, June 05, 2009

Rel rond Gentse Feesten: Gent Jazz Festival beschuldigt Polé Polé

De Gentse Feesten zijn nog een maand weg en het zit er hem al op: Bertrand Flamang, organisator van Gent Jazz Festival, beschuldigt Polé Polé van plat opportunisme: Polé Polé kondigt bands aan die niet komen', zo klinkt het. Zo kondigt Polé Polé Lady Linn aan, terwijl die geboekt is voor Gent Jazz. U leest het hele verhaal in De Gentenaar van zaterdag.


Lees ook het artikel Gent Jazz Festival op deze site