Hugo Claus had sterke banden met Gent. Niet alleen omdat hij lang en op diverse plekken in Gent heeft gewoond, hier familie heeft, maar ook omdat zijn oeuvre diepe wortels heeft in de stad. Toch was het een haat-liefdeverhouding. Gent was soms te klein voor het buitenmaatse talent van Claus.
Claus belandde al vrij jong vanuit West-Vlaanderen in Gent. Als jonge kerel wisselde hij even snel van school als van broek. Hij kwam, na een reeks scholen buiten Gent, hier ook in het Koninklijk Atheneum, het Provinciaal Taal- en Handelsinstituut, de toneelschool en de Koninklijke Academie terecht. Claus woonde eerst in Astene (Deinze) en daarna in Sint-Martens-Leerne. Hij was een vroegrijp talent, die als zeventienjarige schilders als Roger Raveel en Antoon De Clerck had leren kennen. Met De Clerck huurde hij ooit een hoevetje om er te schilderen en te schrijven. Hij werkte toen ook als gevelschilder. In die tijd schrijft hij zijn eerste gedichten en verhalen. Maar hij verlaat de Gentse regio, trekt naar Oostende, Parijs en Rome.
Vanaf 1955 vestigt hij zich opnieuw in Gent. De atmosfeer van Gent trok hem aan, maar ook het isolement. 'Je verveelt je hier zodanig dat je wel verplicht bent om te werken', zei hij op typisch Clausiaanse wijze.
Lees meer in Het Volk
Thursday, March 20, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment