Tuesday, March 25, 2008

Automobilisten merken trottoir niet op

Bewoners van het centrum van Gentbrugge hebben zondagochtend actie gevoerd bij het gevaarlijke kruispunt van de Sint-Simonstraat, Tweekapellenstraat, Kliniekstraat en Odilon Vander Lindenstraat. Zij willen dat er zebrapaden komen om kinderen veilig te laten oversteken. Sinds de heraanleg van het kruispunt na de Aquafinwerken, zijn de oversteekplaatsen aan de Tweekapellenstraat, de Sint-Simonstraat en de Kliniekstraat vervangen door een soort verlaagde trottoirs.

'Dat ziet er op het eerste zicht goed uit, maar het probleem is dat veel automobilisten niet beseffen dat het om trottoirs gaat en er zonder nadenken over rijden', zegt Veerle Vandecasteele. 'Zij stoppen zelfs niet als er iemand de straat wil oversteken omdat zij niet weten dat voetgangers hier voorrang hebben.'

Lees meer in Het Volk

Thursday, March 20, 2008

Claus' haat-liefde met Gent

Hugo Claus had sterke banden met Gent. Niet alleen omdat hij lang en op diverse plekken in Gent heeft gewoond, hier familie heeft, maar ook omdat zijn oeuvre diepe wortels heeft in de stad. Toch was het een haat-liefdeverhouding. Gent was soms te klein voor het buitenmaatse talent van Claus.


Claus belandde al vrij jong vanuit West-Vlaanderen in Gent. Als jonge kerel wisselde hij even snel van school als van broek. Hij kwam, na een reeks scholen buiten Gent, hier ook in het Koninklijk Atheneum, het Provinciaal Taal- en Handelsinstituut, de toneelschool en de Koninklijke Academie terecht. Claus woonde eerst in Astene (Deinze) en daarna in Sint-Martens-Leerne. Hij was een vroegrijp talent, die als zeventienjarige schilders als Roger Raveel en Antoon De Clerck had leren kennen. Met De Clerck huurde hij ooit een hoevetje om er te schilderen en te schrijven. Hij werkte toen ook als gevelschilder. In die tijd schrijft hij zijn eerste gedichten en verhalen. Maar hij verlaat de Gentse regio, trekt naar Oostende, Parijs en Rome.

Vanaf 1955 vestigt hij zich opnieuw in Gent. De atmosfeer van Gent trok hem aan, maar ook het isolement. 'Je verveelt je hier zodanig dat je wel verplicht bent om te werken', zei hij op typisch Clausiaanse wijze.
Lees meer in Het Volk

Wednesday, March 19, 2008

Verbinding Gent-Zeebrugge op het net

De Vlaamse regering heeft een website opgestart over de mogelijke komst van een nieuwe scheepvaartverbinding tussen Gent en Zeebrugge, het zogenaamde Seine- Schelde-West-dossier. Dat er een rechtstreekse verbinding komt tussen het Seine- en het Schelde-bekken voor schepen tot 4.500ton staat vast. Binnenschepen zullen in een ruk van Parijs naar Gent kunnen varen. Er is echter ook vraag naar een uitbreiding van het Seine-Schelde-project. Die moet Gent verbinden met de haven van Zeebrugge via het Schipdonkkanaal.

Lees meer in Het Volk

Tuesday, March 18, 2008

Reuzenkippen neergestreken in De Vijvers

Drie kleurrijke reuzenkippen zijn neergestreken in woon- en zorgcentrum De Vijvers. De kippen, uit polyester, moeten zorgen voor een huiselijke sfeer in het rusthuis.
Het idee om de drie polyester kippen te maken, ontstond in 2006, in samenwerking met derdejaarsstudenten Interieurvormgeving van de Hogeschool Gent. "We wilden meer kleur in het leven van de bewoners brengen', zegt Bie Hinnekint, die instaat voor huiselijkheid en positieve beeldvorming. 'Het toont ook dat bejaarden niet zonder inspiratie zijn, al kunnen ze het soms niet goed uitdrukken".

De kippen werden Dotty, Karootje en de Belgische Kip gedoopt, naar hun respectievelijke ontwerpen. Dotty is beschildert met stippen in het kleurenpalet van de verschillende afdelingen van De Vijvers. Karootje is geruit, zoals de typische tafellakens uit de tijd van weleer. De Belgische Kip draagt de kleuren van de Belgische vlag. De ideeën werden creatief uitgewerkt door de bewoners en daarna democratisch gekozen door bewoners, personeel en bezoekers.

Lees meer in Het Volk

Sunday, March 16, 2008

Twintig procent minder bezoekers

De Halfvastenfoor gaat het laatste weekend in. Zondag kan men traditioneel genieten van attracties aan halve prijs. De foor was in elk geval niet zo succesvol als in 2007.


De Halfvastenfoor was vorig jaar een groot succes. Het was prachtig weer en na drie jaar noodgedwongen verblijf aan de Watersportbaan kon de foor eindelijk terug plaatsvinden op het Sint-Pietersplein. 320.000 bezoekers zakten in 2007 af naar de 108 attracties.

Dit jaar zal dat cijfer ruim lager liggen. De meeste foorkramers hebben weinig hoop op een laatste spectaculair weekend dat alles zou goed maken. Guido Herman, voorzitter van de bond van de foorkramers, ziet het minder somber in: 'Op dit moment ligt het bezoekersaantal ongeveer 20 procent lager dan vorig jaar, maar dat is nog steeds meer dan de jaren aan de Watersportbaan. Het eerste weekend trok veel foorgangers en zelfs het weer lachte ons toe.'

Maar de Halfvastenfoor kon de lijn van het eerste weekend niet doortrekken. 'In 2007 was het de hele tijd prachtig weer. Toen hebben we één namiddag gehad waar het een beetje regende. De foor is dit jaar min of meer in het water gevallen. Zeker de laatste week. Ouders waren bang om hun kinderen toe te vertrouwen aan een attractie in het stormweer van afgelopen week. Het was moeilijk om hen te overtuigen dat alles perfect veilig is, zelfs met hoge windsnelheden.'
Lees meer in Het Volk

Friday, March 14, 2008

Smurfen veroveren Gent

Deze morgen moet u niet schrikken als u in de binnenstad een wit mannetje ziet staan dat wel bijzonder goed lijkt op een Smurf. Neem het beeldje gerust mee naar huis en geef het een kleurtje. Wie weet win je er wel een prijs mee. Met duizenden stonden - of staan - ze deze ochtend overal te wachten in de straten. De Smurfen kozen Gent uit om hun verjaardag te vieren en wachtten op toevallige passanten die hen mee naar huis wilden nemen. Verscheidene teams vrijwilligers stonden in voor de verspreiding van de beeldjes. Na de invasie door de tuinkabouters van het Huis van Alijn in 2001 - bij een bijna identiek actie - wordt de stad dus nog maar eens bezet door kleine mannetjes.
Lees meer in Het Volk

Tuesday, March 11, 2008

Rondwapperend stuk lint zet stad zonder stroom

Een rondwapperend lint heeft gisterochtend een kortsluiting veroorzaakt die grote delen van Gent trof. De meeste toestellen floepten een fractie van een seconde later weer aan, maar op sommige plaatsen duurden de problemen langer. Het ging om een stuk zwerfvuil dat door de wind omhoogwaaide en tegen een hoogspanningskabel in de buurt van onze elektriciteitscabine aan de Nieuwevaart is terechtgekomen', zegt Erik De Leye, van kabelnetbeheerder Elia. 'Die kabels zijn niet geïsoleerd omdat ze dan te zwaar zouden wegen. Dat betekent dat het voldoende kan zijn als een stuk metaal of zelfs een nat stuk plastic in de buurt komt van een hoogspanningskabel om de beveiliging te doen knappen.'
Lees meer in Het Volk

Monday, March 10, 2008

Lousbergspark komt er eindelijk

Tegen eind 2009 moet het Lousbergspark klaar zijn. Eerst worden de gebouwen aangepakt waarin het Buurtwerk, het OCMW, de vzw Jong en Chiro Heirnis-Macharius onderdak zullen vinden. Al van 2000 is er sprake van een buurtpark tussen de Lousbergskaai, de Tarbot-, Karper- en Forelstraat. Na de verbouwing van het voormalige Lousbergstehuis tot appartementen kocht de stad de achterliggende gebouwen en gronden aan. Toen ook de krant en drukkerij Het Volk verdwenen en een flatgebouw in de plaats kwam, groeide het idee om de twee open ruimten te verbinden en een park van 1,1 hectare te maken. Een juridische en technische discussie over een reuzegrote betonplaat, die nog in de ondergrond zit op de binnenplaats van het wooncomplex, bracht ook nog vertraging mee.

'Die plaat blijft zitten. Een rechtszaak konden we wellicht winnen, maar zou aanslepen. Met zandheuvels en een droge gracht kunnen we de afwatering regelen', zegt schepen van Milieu en Sociale Zaken Tom Balthazar (SP.A). Hij stelde zondag de plannen voor aan de buurt. Ondanks de plenzende regen was er toch heel wat belangstelling.

Lees meer in Het Volk

Wednesday, March 05, 2008

Schot in Alsberghe-Van Oost

De groep Optima Financial Planners neemt het project Alsberge-Van Oost over van Pierre Perelmutter. Langs de Drongensesteenweg moeten 380 appartementen en 56 stadswoningen, kantoren en winkels verrijzen. In 1879 begonnen Jozef Alsberghe en August Van Oost een blekerij aan de Drongense Assels. Honderd jaar later ging het bedrijf dicht. Sindsdien stond het te verkrotten. In 1990 kocht Pierre Perelmutter, een Brusselse zakenman met Braziliaanse roots, het bedrijf. Voor die plek werden veel plannen gemaakt. Ooit was er sprake van een zone voor groothandel. Meubelgigant Ikea werd genoemd, maar uiteindelijk werd het een woongebied.

Een plan werd gemaakt voor 320 wooneenheden, 3.000 m2 kleinschalige kantoren, 2.500 m2 winkelruimte, een crèche, een ondergrondse parking en veel groen. De ligging nabij de kleine en de grote ring alsook bij de autosnelweg is een extra troef. Die plannen dateren al van 2003. Maar de begindatum werd almaar uitgesteld. Toen in augustus 2006 de slopingswerken begonnen, dacht iedereen dat de bouwwerken daarna vlug zouden beginnen. Maar na zeven maanden slopen bleven alleen grote bergen sloopafval liggen. Er gebeurde niets.

Lees meer in Het Volk

Minister sluit steenkoolcentrale in haven niet uit

'Er kan in Vlaanderen een bijkomende elektriciteitscentrale gebouwd worden en dat kan een steenkoolcentrale zijn.' Dat antwoordde Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) gisteren tijdens een commissie van het Vlaams parlement aan parlementslid Vera Dua (Groen!). Zowel voor de Gentse, als voor de Antwerpse haven zijn er verschillende bedrijven die interesse hebben om er een nieuwe elektriciteitscentrale te bouwen. De Vlaamse regering zal waarschijnlijk maar één aanvraag goedkeuren.

'Maar het is nu al duidelijk dat het Gentse havenbestuur enthousiaster is om een centrale binnen te halen dan het Antwerpse', zegt Vera Dua. 'En omdat dat meer tonnen maritiem transport oplevert, zijn zij vooral geïnteresseerd in een steenkoolcentrale.'

Lees meer in Het Volk

Tuesday, March 04, 2008

Tram-arcade in Veldstraat

Als er in het begin van de Veldstraat, zoals gepland, een tramhalte komt, zullen daar geen schuilhuisjes verrijzen die winkelende mensen de weg versperren. In plaats daarvan willen de ontwerpers werken met luifels, die aan de winkels worden bevestigd. De plannen voor de heraanleg van het Gentse stadshart krijgen stilaan meer vorm. Gisteravond presenteerden de ontwerpers van de bureaus Robbrecht, Daem en Van Hee en Technum hun plannen aan de gemeenteraadscommissie Openbare Werken. Opvallend element daarin is de 'halte-infrastructuur' die op de centrumpleinen komt. Met name in de Veldstraat bestaat de vrees dat die te veel in de weg zou staan.

'Om daaraan tegemoet te komen, hebben we die halte-infrastructuur zo ver mogelijk uit de Veldstraat gehouden', klinkt het op het kabinet van schepen Martine De Regge. 'We vermijden ook niveauverschillen. Geen klassieke perrons dus, maar glooiingen. En geen schuilhokjes, maar luifels aan de gevel.'

Lees meer in Het Volk

Monday, March 03, 2008

Steeds meer inbraken in scholen

De politie noteerde vorig jaar 147inbraken in Gentse scholen. Dat is bijna de helft meer dan in 2006 en een stijging met zestig procent in twee jaar tijd. Die toename is voor een belangrijk deel te verklaren door de enorme toename de afgelopen vijf jaren van computers, laptops en andere diefstalgevoelige toestellen in de scholen', zegt hoofdcommissaris Steven De Smet. 'Daar tegenover staat dat de scholen zelf vaak niet over voldoende financiële mogelijkheden beschikken om hun gebouwen beter te beschermen. Inbraakveilig glas mag dan wel efficiënt zijn, je moet het wel kunnen betalen.'

In het stedelijk onderwijsnet heeft men wel geïnvesteerd in de beveiliging. 'Met resultaat', zegt schepen van Onderwijs Rudy Coddens (SP.A). 'Want bij ons is het aantal inbraken gedaald van tien in 2005 en 2006 naar zes. En dat voor een totaal van tachtig schoolgebouwen. Elk gebouw is uitgerust met een alarminstallatie die verbonden is met de bewakingsfirma Cobel, die binnen het halfuur ter plaatse staat. Het alarm is een eenmalige kost tussen 3.000 en 6.000 euro maar het contract met de firma kost ook nog vele tienduizenden euro's per jaar.'

Lees meer in Het Volk

Saturday, March 01, 2008

Gent moet af van jaren '70

Feestende studenten, rommelige volksheid, gemakkelijk genieten en kermisachtige toestanden bepalen té veel het merk Gent. Dat vindt het bureau Berenschot, dat gisteravond in het NTGent voorstellen deed over wat het nieuwe imago van Gent dan wel moet worden.

Driehonderd Gentenaars kwamen gisteravond samen in het NTGent, om op zoek te gaan naar het imago dat Gent moet krijgen om in de toekomst nieuwe bewoners, toeristen en bedrijven aan te trekken. In een zogenaamd Groot Overleg debatteerden burgemeester Daniël Termont (SP.A) en Ocker Van Munster van het Nederlandse studiebureau Berenschot met de aanwezigen in de zaal. Uitgangspunt was: Gent heeft eigenlijk te veel troeven; de stad moet kiezen welke troeven ze ten volle wil uitspelen. Want als je op alle vlakken formidabel bent - dixit Termont - dan eindig je in een rommeltje. 'We moeten een scherper profiel hebben.'

Om de avond gemakkelijker te laten verlopen hadden de organisatoren de 17 aspecten waarop Gent zich zou kunnen profileren herleid naar vijf: cultuur, wonen, tolerantie, sport, en kennis en innovatie.


Lees meer in Het Volk