Wednesday, August 06, 2008

Een museum inrichten is een vak apart

De kans is reëel dat je een museum bezoekt, een tentoonstelling bekijkt of een kunstboek openslaat waarvan de successen op het conto van het Gentse studie- en ontwerpbureau Tijdsbeeld & Pièce Montée kunnen worden geschreven. En als je voor de tv zit te zappen, kom je onvermijdelijk hun visitekaartje tegen. Mens Cultuur Oorlog, zo heet de beklijvende tentoonstelling die nog tot 7 september in het Ieperse In Flanders Fields Museum loopt. Het geheel werd door Tijdsbeeld & Pièce Montée op een eigenzinnige wijze in beeld gebracht.

Doordat de Britten en de Fransen hun koloniale rijken mobiliseerden, streken manschappen van meer dan vijftig verschillende culturen in Vlaanderen neer, tot Maori's en indianen toe. Via een poort gemaakt uit een lappendeken - een patchwork met portretten van 'vreemde' soldaten - wordt de bezoeker de realiteit van racisme, discriminatie en xenofobie avant la lettre binnengeleid. Foto's, geschreven getuigenissen, objecten, film- en geluidsfragmenten zijn op een onconventionele wijze voorgesteld. Het is al het derde tentoonstellingsconcept dat Tijdsbeeld & Pièce Montée aan het Ieperse museum heeft afgeleverd.

Het tienkoppige Gentse bedrijf is een studie- en ontwerpbureau van musea, historische tentoonstellingen, televisiedecors, multimediatoepassingen, catalogi en kunstboeken. 'Tijdsbeeld & Pièce Montée onderscheidt zich door een eigen, specifieke visie en werkwijze,' leggen bestuurders Rik Jacques en Ronny Gobyn uit. 'Er zijn historici, kunsthistorici, researchers, grafische vormgevers, filologen. Het stelt ons in staat om een uitgebreid project onder onze vleugels te nemen.'

Lees meer in Het Nieuwsblad


Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site
Lees ook het artikel op deze site

No comments: