Sunday, August 17, 2008

Europees geld voor Gentse mobiliteitsideeën

Door een Europese subsidie van meer dan 5 miljoen euro krijgt Gent de mogelijkheid om tal van vernieuwingen inzake mobiliteit uit te proberen. Van hybride bussen tot een chip die gestolen fietsen kan terugvinden.



Gent diende voor het Europese Civitas-project samen met Ljubljana, Zagreb, Porto en Brno een mobiliteitsvoorstel in dat door de Europese commissie werd geselecteerd als winnaar.

De vijf steden krijgen samen 5 miljoen euro om hun eigen voorstellen te verwezenlijken. Gent wordt ook nog eens de 'leading city' die de projecten van de vier andere winnaars moet coördineren. 'In oktober ga ik dan ook zeker naar Ljubljana in Slovenië om het project officieel op te starten', zegt Karen Temmerman (SP.A), schepen van Mobiliteit.

'Voor het project, dat een jaar zal lopen, zullen we ook specifieke personeelsleden aanwerven', aldus Temmerman.

De schepen wil in de eerste plaats de schadelijke uitstoot van uitlaatgassen in de stad terugdringen. 'Heel belangrijk daarin is de samenwerking met De Lijn. Die zal zeker een aantal hybride bussen aankopen. Die kunnen hopelijk in 2009 al ingezet worden op de oude trolleylijn 3.'

UGent krijgt 150.000 euro om haar wagenpark milieuvriendelijker te maken en ook het stedelijk voertuigenpark zal geleidelijk worden omgebouwd voor gebruik van alternatieve brandstoffen. Daarnaast speelt de schepen met het idee om de gele stadsfietsen uit te rusten met een computerchip. 'Via die chip kan een gps-systeem de plaats van de fiets lokaliseren, dus ook als hij gestolen is.'


Lees meer in Het Nieuwsblad

No comments: